Alles wat je moet weten over Padel

Home Loopschoenen Kopen Per Regio Marathons Veldlopen Atletiek Nederland Uitslagen Looptips Links Loopwedstrijd Toevoegen Nieuwsbrief
Wat is Padel?

Padel is een van de snelst groeiende sporten ter wereld. Inmiddels houdt het ook Nederland in zijn greep. Wil jij deze sport binnenkort ook beoefenen? Lees dan eerst ons artikel, zodat je weet wat het inhoudt. Wij zijn in elk geval heel enthousiast over deze bijzondere sport!

Wat is Padel?

Padel is een mix tussen tennis en squash. In feite is het een meer dynamische vorm van tennis. Het wordt meestal in verhogingen gespeeld op een beperkte baan omzoomd door wanden van glas en metalen gedeeltes. De baan is een derde van de afmeting van een tennisbaan. De puntentelling en de spelregels van Padel zijn vergelijkbaar met tennis, met als belangrijkste verschil dat je bij Padel gebruik maakt van glaswanden. Daardoor lijkt deze sport ook veel op squash. De sport heeft in Nederland inmiddels ook al een eigen bond, deze heet de KNLTB. Op de website vind je handige tips en locaties om de sport te spelen.

Wat zijn de meest belangrijke spelregels van padel?

Padel kent een aantal belangrijke spelregels. Wij hebben ze even voor jou op een rijtje gezet:

• De eerste opslag moet onderhands en vanaf de rechterkant.
Bij de opslag moet de speler de bal onder of ter hoogte van zijn of haar middel raken.
• De opslag moet direct stuiteren in het diagonaal gelegen servicevak van de andere speler belanden, zonder dat het net wordt geraakt.
• De bal mag na de opslag de wand raken. Bij het aanraken van het hekwerk is er echter sprake van een foutservice.
• De opslag moet worden overgespeeld als bal bij de eerste of tweede service het net toucheert en vervolgens in het corrective servicevak belandt.
• De bal mag tijdens een rally maar één keer het speelveld raken.
• De speler mag de bal direct terugslaan in het speelveld van zijn of haar tegenstander, of via de achter- of zijwanden.

Waar speel je Padel?

Een padelbaan is 20 meter lang en 10 meter breed, waarbij de achterwandvlakken van glas zijn tot een hoogte van 3 meter, terwijl de glazen zijwandvlakken na 4 meter ophouden. De muurvlakken kunnen gemaakt zijn van glas of van een ander sterk materiaal, zoals beton. De rest van het speelveld is tot een hoogte van 4 meter afgesloten met een metalen gaas.

De sport wordt gespeeld met speciale padel rackets, deze kunnen een druppel, ronde of diamantvorm hebben. Inmiddels brengen steeds meer merken de rackets uit, niet alleen merken die we ook in het tennis tegenkomen zoals Wilson, Adidas en Babolat. Maar ook nieuwkomers als Pure32.

zicht op padelracket en padelbaan

Speelveld

In het midden van het speelveld is een baan die het veld in tweeën deelt. Het heeft een optimale hoogte van 88 centimeter in de faciliteit, oplopend tot 92 centimeter aan beide kanten. Deze gebieden worden dan gesplitst door een lijn en ook nog een lijn op 3 meter van het achterwandoppervlak.

Wat maakt Padel een fantastische sport?

Padel is een sportactiviteit die plezier en sociale communicatie met elkaar combineert. Het is een fantastische sport voor elke leeftijd en vaardigheid, want de regels zijn eenvoudig te begrijpen. Bovendien wordt deze sport minder beheerst door uithoudingsvermogen dan bij tennis. Dit maakt het een ideale sport voor zowel mannen, vrouwen als jongeren.

Padel: de ideale sport om samen plezier te hebben

Padel spelen is een geweldige ervaring. Het leukste is dat je ontzettend veel plezier hebt met vrienden en familie. Je kunt een serieuze competitie hebben als je met je teamgenoten speelt, maar het samen sporten zorgt ook voor een betere band met familie en vrienden. Zo spelen ook veel oud voetballers inmiddels de sport! Hoog tijd om eens deze sport eens uit te proberen!

© Renzo Vanhoorelbeke