Betere sportprestaties dankzij dieper slapen met supplementen

Home Loopschoenen Kopen Per Regio Marathons Veldlopen Atletiek Nederland Uitslagen Looptips Links Loopwedstrijd Toevoegen Nieuwsbrief
Home - Webshop - Sporttips - Betere sportprestaties dankzij dieper slapen met supplementen
Betere sportprestaties dankzij dieper slapen met supplementen

Om overdag het meeste uit jouw training te kunnen halen, is het belangrijk om ’s nachts diep te slapen. Gedurende jouw slaap herstelt jouw lichaam zich namelijk van alle fysieke en mentale inspanningen die het heeft moeten verrichten.

Een slechte slaap kan leiden tot tal van gezondheidsklachten, waaronder een futloos en uitgeput gevoel. Dit gaat logischerwijs ten koste van jouw sportprestaties. Gelukkig zijn er tal van manieren die ervoor kunnen zorgen dat je een diepere en betere nachtrust kunt verkrijgen.

Een koppel dat in elkaars armen ligt te slapen


Eén van die manieren is het consumeren van de juiste natuurlijke supplementen. Dit is een relatief eenvoudige én effectieve wijze om jouw lichaam te laten ontspannen, wat een positieve invloed uitoefent op jouw nachtrust.

Daarom gaan wij in dit artikel nader in op drie voedingssupplementen die jou dieper laten slapen en ervoor zorgen dat je gaandeweg de dag het maximale uit jouw training kunt halen.
Melatonine

Veel mensen denken aan melatonine wanneer zij zich bezighouden met supplementen kopen voor een diepere slaap. En er zijn goede redenen voor deze associatie te bedenken!

Melatonine staat immers bekend als het "slaaphormoon" vanwege zijn positieve bijdrage aan jouw dag-nachtritme. Dit ritme werkt als de natuurlijke interne klok van jouw lichaam en reguleert jouw hormoonspiegels, zodat je ’s nachts beter kunt slapen.

Melatonine bevordert de slaapkwaliteit


Melatonine is één van de krachtigste van deze ondersteunende hormonen in het lichaam. Het melatonineniveau stijgt wanneer de zon ondergaat, wat wordt aangestuurd door een afname van cortisol. Deze toename van melatonine helpt een diepe, ontspannen slaap te bewerkstelligen.

Uit tal van onderzoeken is gebleken dat melatonine effectief is bij het verminderen van jetlag, maar ook ter ondersteuning van de slaapkwaliteit en ter bevordering van de normale afgifte van groeihormonen. Dankzij een diepere nachtrust kun je de volgende dag jouw sportprestaties naar een hoger niveau tillen. Melatonine en sportprestaties verbeteren gaan dus hand in hand - het voorkomt namelijk slaaptekort!

Wil je beginnen met het verbeteren van jouw slaap middels melatonine? Start dan eerst met de laagste dosis, zoals aangegeven staat op de verpakking of in de bijsluiter. Als je jezelf de volgende dag moe en geïrriteerd voelt, kan het noodzakelijk zijn om de dosering te verlagen.

Tot 30% korting Sport BH     Tot 45% korting op Loopschoenen     Tot 25% korting Björn Borg Sportkleding

B-vitaminen

Naast melatonine, hebben verschillende studies inzichtelijk gemaakt dat B-vitaminen kunnen helpen bij het verbeteren van jouw slaap. Dit doen ze door de stressniveaus in jouw lichaam te verlagen.

Heel vaak kan een combinatie van een laag energiepijl en hoge stressniveaus jouw prikkelbaar maken, hetgeen ten koste van een goede nachtrust gaat. Dit leidt tot het verslechteren van jouw sportprestaties, aangezien je overdag een gebrek aan energie hebt.

Vitaminen supplementen - vooral de B-vitaminen - kunnen dan dé uitkomst bieden. Om deze reden is het uiterst belangrijk dat je voldoende B-vitaminen aan jouw dieet toevoegt. Dit kun je doen door de juiste voedingsmiddelen te eten, maar daarnaast is suppletie van een vitamine B-complex een makkelijke en doeltreffende manier om eventuele vitaminetekorten te bestrijden.

Wanneer je mogelijke vitamine B-tekorten aanpakt, zul je zichtbaar verschil in je leven ervaren. Naar alle waarschijnlijkheid zul je ’s nachts beter slapen en je overdag fitter en energieker voelen. Met andere woorden, een kwalitatief hoogwaardig vitamine B-complex kan resulteren in meer stabiliteit en kalmte in jouw leven.

Magnesium

Net zoals de B-vitaminen, is magnesium een mineraal dat cruciaal voor jouw gezondheid en nachtrust is. Magnesium zorgt er immers voor dat je spieren en zenuwen op de juiste manier functioneren.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat magnesium bijzonder belangrijk is voor een goede en volledig ononderbroken slaapsessie. Volgens een studie uit 2012, gepubliceerd in het “National Institute of Health”, verbetert het aanvullen van magnesium vrijwel direct de symptomen van slapeloosheid.

Zoals we al weten, zijn angst, stress en slaapstoornissen nauwlettend met elkaar verbonden. We weten allemaal hoe moeilijk het is om in slaap te vallen als je ergens gestrest over bent. En dit is, wanneer je streeft naar beter slapen voor goede sportprestaties, precies waarom je suppletie van magnesium moet overwegen.

Magnesium bevordert de mentale rust & de slaap


Volgens veel klinische onderzoeken houdt angst rechtstreeks verband met het tekort aan magnesium. Tegelijkertijd wordt de effectiviteit van magnesium bevestigd gedurende tal van behandelingen van mentale aandoeningen, waaronder stress en depressie.

Kortom, een natuurlijk magnesium voedingssupplement kan ertoe leiden dat je minder stress ervaart en ’s nachts dieper slaapt. De volgende dag kun je uitgerust beginnen aan een nieuwe training, wat op zowel de korte als op de lange termijn jouw sportprestaties ten goede komt.

EK poule 2024

Uw Sportevenement hier?

© Renzo Vanhoorelbeke