Wielerboeken

Home Bookshop Loopschoenen Kopen Info & Pagina's SportTips @
Informatie en overzicht Nederlandstalige boeken over de Olympische Spelen
Home - Home Bookshop - Boeken Olympische Spelen
Boeken over de Olympische Spelen

De Olympische Spelen is een internationaal sportevenement en voor vele sporten het belangrijkste tornooi in de wereld dat eens om de 4 jaar plaatsvindt. Een olympische gouden medaille wordt wereldwijd gezien als de meest prestigieuze overwinning in een sport. Niet zo verwonderlijk dat er veel boeken over de Olympische Spelen zijn geschreven. Er bestaan dan ook veel boeken over de geschiedenis van de Olympische Spelen, ervaringen over de Olympische Medaillewinnaars, . . .

Langs de lijn
Foute sporters in de Tweede Wereldoorlog

Auteur Paul van de Water onderzoekt in zijn boek Langs de lijn de rol van Nederlandse en Vlaamse sporters in de Tweede Wereldoorlog onder het nationaalsocialisme. Het boek bevat portretten van 37 bekende Vlaamse en Nederlandse sporters die tijdens de bezetting lid waren van organisaties als de politieke partij NSB (Nationaal-Socialistische Beweging) en de SS (Schutzstaffel). Zo komen Tinus Osendarp, de Nederlandse sprinter die brons behaalde op de Olympische Spelen in Berlijn na de Amerikanen Ralph Metcalfe en Jesse Owens, Oranjedoelman en SS’er Gejus van der Meulen, wielrenner Cor Wals (ook SS’er), en Belgische bokser Karel Sys aan bod. Waarom hielden zij van het nationaalsocialisme? In ‘Langs de lijn’ gaat Paul van de Water uitgebreid in op de rol van sport in het nationaalsocialisme en op de naoorlogse zuivering van foute atleten.

Beerschot en de Olympische Spelen van 1920
De eerste Olympische Spelen in België

In 1920 vonden de Olympische Spelen voor de eerste en voorlopig enige keer plaats in België. De keuze van het Internationaal Olympisch Comité viel in april 1919 op de stad Antwerpe. Dé kans voor de plaatselijke organisatoren om de Antwerpen en de prille omnisportclub Beerschot op het voorplan te plaatsen. De organisatie was een verhaal van vallen en opstaan. Van falen en succes, grootheidswaanzin en realisme. En van sportieve triomfen, niet het minst van het Belgische nationale voetbalploeg en enkele Beerschot-atleten. In Beerschot en de Olympische Spelen van 1920 vertelt Beerschot-chroniqueur Danny Geerts met trots en gezwollen paars-wit hart over de belangrijke plek van Beerschot in dat olympische verhaal. Hij eert de Beerschotters van de pionierstijd en plaatst tegelijk kritische bedenkingen bij hun vaak waanzinnige ideeën en wereldvreemde beslissingen. Auteur Danny Geerts (1958) is supporter, persverantwoordelijke en huisjournalist van voetbalclub Beerschot. Zijn andere grote passie zijn de Olympische (zomer)Spelen. In dit sportboek verenigt hij beide. Eerder schreef hij ook 100 jaar Beerschot en Carnaval op ’t Kiel.

Antwerpen 1920
Verhalen over de Olympische Spelen in België

Eén dag na de wapenstilstand op 11 november 1918 belde de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Franse Pierre de Coubertin, met het Belgisch Olympisch Comité. Hij liet weten de vooroorlogse kandidatuur van de stad Antwerpen voor de organisatie van de VIIde Olympiade in 1920 te willen steunen. Door de héél korte voorbereidingstijd en geldgebrek werd het een olympiade vol eigenaardigheden.

Atleten kregen onderdak in tijdelijke verbouwde Antwerpse scholen. De publieke belangstelling voor de meeste competities was ondermaats. Alleen boksen en voetbal konden de Antwerpse bevolking bekoren. Sommige competities vonden ook ver buiten de stad plaats: zeilen en polo in Oostende, schieten in het legerkamp van Beverlo en roeien in Vilvoorde. Het uitvoerend comité van de VIIde Olympiade was verscheurd omdat de Feesten van Antwerpen de aandacht voor de Spelen wegkaapten. Na de Olympische Spelen bleef het Comité Exécutif met een enorme schuldenberg achter. De VIIde Olympiade ging de geschiedenisboeken in dankzij de invoering van de olympische vlag, de eerste olympische eed en de overwinning van de Belgische Nationale Ploeg in de voetbalfinale. Toch zijn er een pak meer olympische verhalen. Die bleven tot op heden grotendeels verborgen in archieven, bibliotheken en museums, maar dit boek brengt ze weer aan de oppervlakte.

Droom of Daad
De terugkeer van de Olympische Spelen naar Griekenland

In 1896 vonden in Athene de eerste moderne Olympische Spelen plaats. Vijftien eeuwen eerder had de christelijke keizer Theodosius I de oude Spelen ter ere van Zeus verboden omdat ze niet verenigbaar waren met het geloof in de ene ware God. Van de in de negentiende eeuw door Brookes, Soutsos en Zappas gekoesterde idealen is weinig meer over. De band met Olympia is compleet verloren gegaan.

De toenmalige secretaris-generaal Pierre de Coubertin sloeg een andere weg in. De geschiedenis van de moderne Spelen in telkens een andere stad laat vele misstappen zien: verkeerde opvattingen over amateurisme in de Oudheid, boycots, afgelastingen door oorlogen, politieke uitsluitingen, propaganda van dictatoriale regimes, omkopingen van IOC-leden door organisatiecomités van kandidaat-steden, ongebreidelde overschrijdingen van begrotingen, de invloed en macht van de commercie en een langdurige leegstand van dure stadions na afloop van de Spelen. Ze hebben het imago van de Olympische Spelen geen goed gedaan. Wordt het geen tijd om een einde te maken aan het systeem van elke vier jaar Spelen in een andere stad?

De Nederlandse Auteur en oudhistoricus Fik Meijer betoogt in Droom of daad dat alleen een nieuw permanent Olympisch sportcentrum in Griekenland de Spelen voor de toekomst kan garanderen.

België, de eerste wereldkampioen voetbal
Winnaar Olympische Spelen Antwerpen 1920

Auteur Raf Willems, die reeds 10-tallen boeken over voetbal schreef, geeft je een kijk in het Olympische Voetbaltornooi op de Olympische Spelen in Antwerpen. Het tornooi werd gespeeld met 13 nationale teams volgens het Bergvall-systeem. Zwitserland trok zich in laatste instantie terug om financiële redenen. De wedstrijden werden gespeeld in het Olympische Stadion in 't Kiel en het Bosuilstadion in Antwerpen, het Joseph Marienstadion in Vorst thuisbasis van Union Sint-Gillis en het Jules Ottenstadion in Gentbrugge. Alles over het voetbaltornooi in een land die 2 jaar eerder nog in oorlog leefde. De incidenten tijdens de finale en de daaruit volgende diskwalificatie van Tsjecho-Slowakije.

De onbekende historie van de moderne Olympische Spelen
hoe De Coubertin de geschiedenis naar zijn hand zette

De Franse baron historicus en pedagoog Pierre de Coubertin staat bekend als de grondlegger van de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 in Athene. Maar was dit wel de 1ste editie sinds de christelijke Romeinse keizer Theodosius I vijftienhonderd jaar eerder de 'heidense' Griekse Spelen verbood? De onbekende geschiedenis van de moderne Olympische Spelen betoogt van niet. Dit boek is bedoeld voor alle sportliefhebbers die het echte verhaal achter de Olympische Spelen willen ontdekken. Het brengt een boeiende beschrijving van wat er aan de editie van 1896 voorafging. Al in de vroege zeventiende eeuw organiseerde Engels Advocaat en Auteur Robert Dover in de Engelse Cotswolds zijn 'Olimpick Games'. En in 1833 zette een gedicht van de Griek Panagiotis Soutsos een proces in gang dat de weg baande voor de huidige Olympische Spelen. In Engeland ontwikkelde de arts William Penny Brookes vanaf 1850 een olympisch format, dat hij in de praktijk bracht in de Wenlock Olympian Games. Op 81-jarige leeftijd droeg Brookes zijn kennis en ervaring over aan de Franse baron Coubertin; uiteindelijk leidde dit tot de moderne Olympische Spelen. Onthuld wordt hoe De Coubertin de historie naar zijn hand zette door alle egards aan zichzelf toe te schrijven en ervoor te zorgen dat de initiatieven van zijn voorgangers in de vergetelheid zijn geraakt. Dit boek laat verder zien hoe men tegen vrouwensport aankeek in de negentiende eeuw. Ook beschrijft het twee destijds heftige maar ook samenhangende controverses: die van professionalisme versus amateurisme en van de elite versus werkende klasse.

Auteur Bram Brouwer bestudeert als onafhankelijk onderzoeker en publicist mythes in de sport. Hij is directeur van de Doping Academy een onafhankelijk kennis- en informatie-instituut over doping en andere sportmythes.

1936 Wij gingen naar Berlijn

Met drie gouden en een zilveren medaille keerde de zeventienjarige Rie Mastenbroek uit Rotterdam terug naar Nederland, waar de zwemster werd onthaald als de keizerin van Berlijn. Maar er waren meer opvallende Hollandse sterren, zoals Tinus Osendarp, die het opnam tegen de legendarische Amerikaan Jesse Owens. De sprinter – en later SS’er – won tweemaal brons en werd door de media gevierd als de snelste blanke op aarde. Na de oorlog werden de Olympische Spelen van 1936 beschouwd als een gigantische propagandastunt waarmee Adolf Hitler en Joseph Goebbels de wereld zand in de ogen hadden gestrooid. Wat betekende dat voor de Nederlandse atleten? Hadden zij thuis moeten blijven, zoals onder anderen de Amsterdamse bokser Ben Bril? Hoe waren de discussies ervoor en waarom zijn sommigen er hun leven lang gebukt onder gegaan? Tachtig jaar na dato beschrijft Nederlandse journalist en auteur Auke Kok het fascinerende verhaal van de Nederlanders die naar Berlijn gingen.

Als winnen makkelijk was, zou iedereen het doen

In 'Als winnen makkelijk was, zou iedereen het doen' verzamelt radio -en televisiepresentator Humberto zijn spraakmakende, kritische en geestige sportcolumns. Hij sprak met verschillende sporters in hun voorbereiding op de Olympische Spelen. Het resultaat: unieke portretten, persoonlijk, oprecht en met verstand van zaken zoals alleen Tan dat kan. Het nationale voetbalelftal, blessures, sportleed, trainers, de Olympische Spelen, herstentrauma's, rugnummers, sportprogamma's en uitblinkers: je leest het allemaal. Hét boek voor een zomer vol sport. Een meer dan 200 bladzijden tellend sportboek met onder meer thema's als Mama als topsporter, Mohammed Ali, Edgar Davis, het paard Salinero, Top 100, Olympische boegbeelden, Dafne Schippers, Jesse Owens, Smeets versus Wuyts, Dex Elmont, Rotterdam 2028, . . .

Mijn Olympische Spelen

Verhalen over de Olympische Spelen zijn meestal de verhalen van winnaars. Interessant, maar ook afgezaagd, alsof er niets meer is te melden dan de succesverhalen van Ranomi, Anky, Pieter en Leontien. In deze bundel herbeleven 15 bijzondere Olympiërs hun bijzondere avonturen op de olympische spelen. De auteurs hebben zich bij deze selectie laten leiden door de kracht van het verhaal en niet de kleur van de medaille. Aan iedere Olympische deelname gaat een lange weg van toewijding en opoffering vooraf. Voetbalsalarissen worden in de Olympische sporten zelden verdiend, dus moet liefde voor de sport wel de grootste drijfveer zijn geweest. Hoezeer de sport hen heeft gevormd en ook na hun sportieve carrière richting heeft gegeven, blijkt wel uit het feit dat de meesten, direct of indirect, nog volop actief zijn in hun favoriete sport. Maar ook wie later bij de politie is gegaan, onderwijzer is geworden, ontspoorde jeugd op het rechte pad helpt of de nalatenschap beheert van 's wereld beste voetballer, ziet een rechte lijn tussen de sport en zijn of haar leven na de sport. "Ik heb alles aan de sport te danken." Die zin viel in alle gesprekken misschien wel het vaakst. Lees de Olympische verhalen van Dorian Van Rijsselberghe, Carole Thate,Elvira Becks, Gerald Sibon, Orhan Delibas, Piet Raymakers, Henny Dompeling, Olof van der Meulen, Gert-Jan van der Linden, Daniëlle De Bruijn, Elco van der Geest, Stella Jongmans, Rob Druppers, Lois Abbingh en Diederik Simon.
Auteur Marc Smeets is een sportpresentator en journalist die reeds 10-tallen boeken over sport schreef.

Eeuwig Goud

In Eeuwig goud blikt oud-volleyballer Ron Zwerver na 25 jaar terug op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta in Verenigde van Amerika en de gouden medaille die Oranje daar won: een ongeëvenaarde prestatie. Het boek van oud-volleyballer Ron Zwerver is een persoonlijke terugblik op een ongeëvenaarde prestatie. Het is het openhartige verhaal van de beste Nederlandse volleyballers in de geschiedenis van de Nederlandse sport.

De weg naar het olympisch goud van de Nederlandse volleyballers in Atlanta 1996 begint ergens halfweg jaren tachtig. Supertalent Ron Zwerver treedt toe tot een unieke groep uiterst getalenteerde volleyballers die samen trainen in een ambitieuze constructie het Bankrasmodel. Heel Nederland volgt de uitslagen van de volleyballers. Waar het in Barcelona 1992 nog misgaat, lukt het in 1996 wel: goud!

De jaren van voorbereiding verlopen niet altijd van een leien dakje. Er zijn successen en talent, maar er is ook frictie en gebrek aan ervaring. Spelers en trainers komen en gaan. In Eeuwig goud blikt volleyballegende Ron Zwerver na 25 jaar terug op wat gezien mag worden als een ongeëvenaarde prestatie.

Hollands Goud

Athene 2004, kippenvel. Wielrenster Leontien Zijlaard-van Moorsel valt, maar sluit haar olympische carrière toch af met goud. Tokio 1964: zwaar ontgoochelde en huilende Japanners omdat Anton Geesink de judowereld op zijn kop zet en goud wint. Sydney 2000: Pieter van den Hoogenband is op de 100 meter vrij, het koningsnummer, sneller dan zijn geduchte tegenstander Alexander Popov. Hij kan het nauwelijks geloven. In Hollands goud laat Wilfred van Buuren de lezer hun wedstrijden, en die van alle andere Nederlandse gouden topsporters, herbeleven. Wie was de eerste Nederlandse winnaar met een gouden medaille, waarom haalden we bij de Spelen van 1960 in Rome geen goud en hoe vaak deed Pieter Van den Hoogenband mee? Wanneer deden er voor het eerst Nederlanders mee? In Hollands goud alle verhalen en feiten van Nederlandse gouden medaillewinnaars op een rij.

Olympische Spelen voor in bed, op het toilet of in bad

In 2016 worden de Olympische Spelen gehouden in Rio de Janeiro in Brazilië. Het is voor het eerst dat de spelen plaatsvinden in Zuid-Amerika. De Spelen kunnen bogen op een eeuwenoude geschiedenis. De eerste Spelen vonden in 776 v.Chr. plaats in Olympia, in Griekenland. Tien eeuwen later vonden de laatste Olympische Spelen plaats, in 339 na Chr. omdat de Romeinse keizer Theodosius I ze te heidens vond. In 1896 werden de Spelen nieuw leven ingeblazen door de baron Pierre de Coubertin. Na enkele kwakkelende beginjaren werden de Spelen toch steeds populairder. Een vooroorlogs hoogtepunt, maar zeker ook een dieptepunt waren de Olympische Spelen van Berlijn in 1936. Na de Tweede Wereldoorlog werden de Spelen pas echt wereldwijd. Vanaf 1992 werd de kunstmatige scheiding tussen amateurs en profs opgeheven en konden de beste atleten nu echt meedoen aan de Spelen. De Olympische Spelen voor in bed, op het toilet of in bad verhaalt op kleurrijke wijze de rijke geschiedenis van dit sportevenement. Daarnaast staan talloze feitjes, weetjes en malle anekdotes over onder meer: - alle moderne Olympische Spelen - de Olympische hoogte- en dieptepunten - de Olympische gebruiken en tradities - de Olympische machthebbers - de Olympische helden - de Olympische schlemielen - vrouwen en de Olympische Spelen - opvallende bijdragen van Nederlandse Olympiërs - de Winterspelen en de Paralympische Spelen
De Olympische Spelen van Rio de Janeiro werden in augustus 2016 gehouden. Met De Olympische Spelen voor in bed, op het toilet of in bad kun je nog even terug duiken in de tijd.

Andere

© Renzo Vanhoorelbeke