De beste sportvoeding voor duursporters

Home Prijzen vergelijken Sportmerken SportTips @
De beste sportvoeding voor duursporters

Als je aan duursport doet, is het van belang dat je je trainingen en wedstrijden goed vol kunt houden. Hiervoor moet je beschikken over een flinke portie energie en uithoudingsvermogen. Hiervoor is een goede, fysieke conditie belangrijk, maar ook is het enorm belangrijk om te letten op je voeding. Wat de beste sportvoeding is voor duursporters, zetten we hieronder voor je op een rij.

Een foto van een pot yoght met muesli en aardbei


1. Hanteer een gezond eetpatroon

Als je op je voeding wil letten als duursporter, begint het allemaal bij een gezond eetpatroon. Zo moet je iedere dag voldoende groenten en fruit binnenkrijgen, en is het ook belangrijk om voldoende koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten te nuttigen. Het is goed om hierin een balans zien te vinden, zodat de basis goed zit. Uit een gezond eetpatroon kun je namelijk als duursporter al genoeg energie halen.

2. Drink voldoende

Ook is het belangrijk om voldoende te drinken. Zo kun je bijvoorbeeld naast water, ook eens denken aan sportdranken. Sportdranken kunnen namelijk effectief zijn bij duursporters, als je bijvoorbeeld een intensieve training op de planning hebt staan van langer dan een uur. In een sportdrank zitten namelijk bepaalde stoffen die jouw lichaam op het moment van sporten nodig heeft; met een sportdrank kun je deze stoffen aanvullen en kun jij het optimale uit je sportsessie halen.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van het vocht wat je binnen moet krijgen, is het soms ook verstandig om electrolyten in te nemen. Deze stof zorgt voor veel vochtopname in je lichaam. Tijdens een duursport zweet je natuurlijk enorm veel en verlies je veel vocht. Door middel van elektrolyten kan het vocht dat je binnenkrijgt een stuk beter opgenomen worden, waardoor je de kans op uitdroging verkleint. Op die manier kun je zonder zorgen je wedstrijd afmaken en genieten van een mooi eindresultaat.

3. Eiwitten

Als laatste wordt er door sporters veel gebruikgemaakt van eiwitrijk voedsel. Vooral voor sporters die veel bezig zijn met kracht is dit voeding dat vaak terugkomt. Niet alleen voor de krachttraining kan een eiwitrijke maaltijd uitkomst bieden. Ook voor duursporters is het verstandig om eiwitten binnen te krijgen, voordat je kunt gaan sporten. Door middel van alle eiwitten die je hebt binnen gekregen, kan je lichaam een stuk sneller herstellen na het sporten. Daarnaast kunnen eiwitten ook blessures voorkomen en herstellen. Ook zorgen de eiwitten ervoor dat je trainingen meer effect hebben op je lichaam. Op die manier ben je binnen no time niet alleen sneller, maar ook sterker en fitter.