Hersteltijd na het sporten is belangrijk: vier tips!

Home Prijzen vergelijken Sportmerken SportTips @
Hersteltijd na het sporten is belangrijk: vier tips!

Hardlopen in het park, een lesje spinnen, of een succesvolle training met gewichten; soms is er niks fijner dan een goede workout. Het is bewezen dat sporten goed is voor je mentale gezondheid. Natuurlijk heeft het ook veel impact op je fysieke gezondheid, mits je goed voor jezelf zorgt. Hersteltijd na elke workout is daarbij van groot belang. Benieuwd hoe jij je lichaam de kans geeft om te herstellen? Lees dan snel verder!

Een blik op een sportautoTot 30% korting Sport BH     Tot 45% korting op Loopschoenen     Tot 25% korting Björn Borg Sportkleding

Verwen je spieren

Tijdens een heftige workout hebben je spieren flink wat te verduren gekregen. Tijd om ze flink te verwennen. Dat begint met een cooling down en stretchen; een goede manier om de spierpijn te verminderen en flexibiliteit te verbeteren. Ook warmtepads zijn een must voor iemand die vaak sport. Deze verwarmen je spieren en zorgt voor een ontspannen gevoel. Vaak kan het pijn aanzienlijk verminderen. Zo begin je soepeler aan je volgende workout!

Neem rust

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar ook rustdagen helpen je jouw trainingsdoelen te behalen. Het is helemaal niet erg om uit te rusten op de juiste stoelen die zorgen voor ontspanning en rust. Plan een rustdag tussen intensieve trainingssessies. Zo laat je je spieren volledig herstellen. Elke dag dezelfde spieren intensief trainen is niet gezond en kan leiden tot blessures. Wil je toch elke dag trainen? Ga dan elke dag voor een andere spiergroep.

Voeding

Daarnaast is de juiste voeding van groot belang voor een goed herstel. Drink tijdens en vooral ook na het sporten voldoende water. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven. Ga voor voeding dat veel koolhydraten en eiwitten bevat. De koolhydraten halen je energielevels in je lichaam omhoog. De eiwitten, of proteïnen, zorgen voor spieropbouw en herstel. De hoeveelheid ligt natuurlijk aan je trainingsdoelen.

Luister naar je lichaam

Tot slot is het vooral belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Een intensieve workout kan soms ongemakkelijk zijn, maar het moet niet te pijnlijk worden. Pijn dat blijvend is of verergert betekent vaak dat je te veel van je lichaam hebt gevraagd. Ervaar je ergens te veel pijn? Overweeg dan om de workout over te slaan of die spiergroep niet te trainen. Het kan nooit kwaad om een arts of andere professional om advies te vragen.

Zoals je ziet, is het herstel na een workout net zo belangrijk als de training zelf. Je spieren zijn vooral aan wat verwenning toe. Na elke workout doe je dus een stretchoefening en gebruik je eventueel warmtepads. Daarnaast zijn rustdagen een essentieel onderdeel van een goed trainingsschema. Kies gezonde voeding met voldoende vitaminen, eiwitten en koolhydraten. Tot slot is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Je weet zelf vaak wat je wel en niet kan!