Prestaties van de Red Lions & Red Flames op het Wereldkampioenschap, Europees Kampioenschap & Olympische Spelen Hockey

Home Prijzen vergelijken Sportmerken SportTips @
EK Hockey in Mönchengladbach in Duitsland van 18 augustus tot en met 27 augustus 2023

Zondag 20 augustus: Engeland - België
Maandag 21 augustus: België - Spanje
Woensdag 23 augustus: België - Oostenrijk


De grootste collectie hockeysticks staat nu online!

Hockeypolo's & shirts    Korting tot 70% bij Hockeyhuis    Hockeyrokjes    Hockeysticks   

WK Hockey in Bhubaneswar - Rourkela in India van 13 januari tot en met 29 januari 2023

Zaterdag 14 januari: België - Zuid-Korea 5-0
Dinsdag 17 januari: Duitsland - België 2-2
Vrijdag 20 januari: België - Japan 7-1
Dinsdag 24 januari: België - Nieuw-Zeeland 2-0
Halve Finale: Vrijdag 27 januari: België - Nederland 2-2 (3-2 na shoot-outs)
Finale op Zondag 29 januari: Duitsland - België 3-3 (5-4 na shoot-outs na 7 pogingen)

Prestaties van de Red Lions op het Wereldkampioenschap, Europees Kampioenschap & Olympische Spelen Hockey
WK 2023 Bhubaneswar - Rourkela in India / 2de plaats

OS 2021 (2020) in Tokyo in Japan / 1ste plaats
De Red Lions begonnen héél sterk aan het tornooi. In de groepsfase wonnen ze vrij vlot van Zuid-Afrika, Canada, Nederland en Duitsland. In de laatste wedstrijd, toen ze al zeker waren van groepswinst, werd tegen Groot-Brittannië 2-2 gelijk gespeeld. Alexander Hendrickx scoorde met 9 goals de meeste doelpunten in de groepsfase.
In de kwartfinale tegen Spanje kwamen ze 0-1 achter na een owngoal van De Sloover in het 2de kwart. Maar via doelpunten van Alexander Hendrickx en Tom Boon, in het 3de kwart konden de Red Lions achterstand vrij makkelijk ombuigen in een voorsprong. In het laatste kwart zette Alexander Hendrickx met 3-1 de eindstand op het scorebord.
In de halve finale tegen India viel de openingstreffers van Luypaert reeds na 70 seconden. Maar de Indiërs zetten nog in het 2de kwart de Red Lions op achterstand. Alexander Hendrickx maakte via de strafcorner de gelijkmaker na 19 minuten. Daarna scoorde hij nog 2 maal. In de slotseconden maakte John-Jonh Dohmen de laatste treffer en wonnen de Red Lions met 5-2. In de finale tegen grootmacht Australië en door de huidige coronamaatregelen zonder toeschouwers, komen de Red Lions kort na de rust op voorsprong via een doelpunt van Florent van Aubel. Na 47 minuten maken de Australiërs via een doelpunt van Wickham gelijk. In de nagelbijtende shoot-outs wonnen de Red Lions met 2-3. De laatste shoot-out van Australië moest na tussenkomst van de videoref door een lichte fout van doelman Vincent Vanasch hernomen worden. Maar bij het hernemen kon hij voorals nog beletten dat Australië terug op 3-3 kon komen. Dit is de eerste maal dat het Belgisch Hockeyteam Goud wint op de Olympische Spelen.

De grootste collectie hockeysticks staat nu online!

Hockeypolo's & shirts    Korting tot 70% bij Hockeyhuis    Hockeyrokjes    Hockeysticks   

EK 2021 in Amstelveen in Nederland / 3de plaats
Na een 4-2 overwinning tegen Spanje verloren ze hun 2de groepswedstrijd tegen Engeland met 2-1. De laatste wedstrijd in de groepsfase wonnen de Red Lions met 9-2 tegen een matig Rusland.
Door deze 2de plaats in de groepsfase kwamen ze in de halve finale het thuisland en winnaar van groep B Nederland tegen. Na een spannende strijd eindigde het duel na de reguliere speeltijd op 2-2. In de shout-out haalde de noorderburen het met 3-1.
In het duel voor de 3de plaats tegen Engeland konden de Red Lions revanche nemen na hun eerdere nederlaag. Ze wonnen de kleine finale met 2-3 dankzij onder meer 2 treffers van Tom Boon waren ze nooit op achtervolgen aangewezen.
EK 2019 in Wilrijk Antwerpen / 1ste plaats
In eigen land wonnen de Belgen met gemak alle 3 de wedstrijden in de groepsfase. Er werd met 5-0 gewonnen tegen Spanje, met 2-0 tegen Engeland & met 6-0 tegen Wales. Zo speelden ze in de halve finale tegen de 2de uit de andere groep Duitsland. In deze halve finale zag het er voor de Red Lions niet goed uit. Dankzij doelpunten van de Christopher Rürh & Florian Fuchs keken ze aan op een 2-0 achterstand. Daarna konden ze nog 4 maal scoren dankzij 3 goals in 4 minuten tijd. De doelpunten werden gemaakt door Tom Boon, Nicolas De Kerpel, Victor Wegnez en Cédric Charlier. In de finale stond geen maat op de Belgen die tegen Spanje nogmaals wonnen met 5-0. John-John Domen, Florent Van Aubel, Tom Boon, Emmanuel Stockbroekx en Alexander Hendrickx waren de doelpuntenmakers. Voor de eerste keer werden de Belgen Europees Kampioen Hockey. Victor Wegnez werd uitgeroepen tot beste speler van het tornooi.

WK 2018 in India / 1ste plaats
De Red Lions begonnen met een krappe 2-1 zege tegen de Canadezen & wonnen hun laatste wedstrijd met 5-1 tegen Zuid-Afrika. Tegen het organiserend land speelde ze slechts 2-2 gelijk daardoor werden ze slechts 2de in hun groep doordat ze minder doelpunten scoorden in vergelijking met India. Zo moeten ze een extra wedstrijd spelen om zich te kwalificeren voor de halve finales. In de crossover ronde werd er wel makkelijk met 5-0 gewonnen van Pakistan. In de kwartfinale haalden de Belgen een 1-0 achterstand op dankzij doelpunten van Alexander Robby Hendrickx & Tom Boon. In de halve finale wonnen ze makkelijk van de Engelsen met 6-0.
In de finale was de stand na de reguliere speeltijd nog steeds 0-0. De shoot-outs werd met 3-2 gewonnen. Florent Van Aubel & Victor Wegnez scoorden voor de Belgen. In de 6de Shootout maakte Vincent Vanasch het beslissende doelpunt & werden de Red Lions voor het eerst Wereldkampioen!
EK 2017 in Amstelveen / 2de plaats
De Red Lions begonnen uitstekend aan het tornooi met een makkelijke 4-1 zege tegen het bescheiden Oostenrijk & een 5-0 zege tegen het op papier veel sterkere gastland Nederland. In de 3de groepswedstrijd gingen ze de boot in tegen Spanje met 2-0. Daardoor kwamen ze 1 doelpunt te kort om groepswinnaar te worden. In de halve finale schakelden ze grootmacht Duitsland uit na door 2-2 gelijk te spelen & de shoutouts te winnen met 2-0. In de finale zag het er goed uit voor de Belgen. Tom Boon & Cedric Charlier bezorgden de Belgen een 2-0 voorsprong. Maar daarna schakelden de Nederlanders een versnelling hoger en werd maar liefst 4 maal gescoord & wonnen zo de Finale. De Belg Arthur Van Doren werd uitgeroepen tot beste speler van het tornooi.

OS 2016 in Rio / 2de plaats
In de groepsfase winnen de Red Loins van Groot-Brittannië met 4-1, van Brazilië met 12-0 & van Spanje met 3-1. De toen al geplaatste Loins verloren met 3-1 van Nieuw-Zeeland. De kwartfinale tegen India begon slecht voor de Belgen. Na 14 minuten stonden ze 0-1 achter. Gelukkig kan er dankzij de 2 doelpunten van Sébastien Dockier & het doelpunt van Tom Boon winnen met 3-1. De halve finale tegen de Noorderburen werd gewonnen met 3-1. Jérôme Truyens maakte het openingsdoelpunt maar al gauw konden de Nederlanders met Mink van der Meerden gelijk maken. Nog in dezelfde minuut John John-Domen de Belgen terug op voorsprong. Florent van Aubel bracht de Belgen op een veilige voorsprong.
De Olympische Finale tegen Argentinië kon niet beter beginnen dankzij een doelpunt na 2 minuten van Tanguy Cosyns. Maar binnen de 20 daaropvolgende minuten konden de Argentijnen maar liefst 3 maal tegenscoren. Gauthier Boccard bracht de Belgen terug tot op 2-3 maar Mazzilli kon voor de Argentijnen daarna nog eens scoren.


Adidas Veldhockey    Hockeypolo's & shirts    Korting tot 70% bij Hockeyhuis    Hockeysticks   
WK 2014 Den Haag & EK 2015 Londen Red Lions kunnen niet bevestigen
Op zowel het WK 2014 in het Nederlandse Den Haag alsook op het EK 2015 in Londen eindigden ze telkens op een 5de plaats. In de groepsfase in 2014 moesten ze het ongenaakbare Australië & Engeland laten voorgaan. Tegen Duitsland werd er gewonnen met 4-2 voor de strijd om de 5de plaats. In 2015 moesten ze in de groepsfase Duitsland & nipt Ierland laten voorgaan doordat ze een slechter doelpuntensaldo hadden. Daarna wonnen de Red Lions overtuigend tegen Spanje & Rusland.
EK 2013 in Boom / 2de
België mocht voor de 2de maal een Europees Kampioenschap organiseren. Dit keer speelden de Red Lions in Boom waar ze in hun eerst partij stunten door Duitsland met 1-2 te verslaan. Doelpuntenmakers waren Tom Boon & Loïck Luypaert. Tegen Tsjechië werd er gewonnen maar tegen Spanje speelden ze gelijk. In de halve finale werd er makkelijk gewonnen van Engeland. Het werd 3-0 dankzij goals van Thomas Briels, Jérôme Truyens & Florent van Aubel. In de finale moesten ze echter de duimen leggen tegen Duitsland & verloren ze met 3-1. Tom Boon was de Belgische doelpuntenmaker & zette de Red Lions op voorsprong.

EK 2009 in Amstelveen & EK 2011 in Mönchengladbach
Door in de groepsfase van Duitsland & Engeland te verliezen werden ze slechts 3de. Dit was niet goed genoeg om mee te spelen voor de podiumplaatsen. Door met ruime cijfers te winnen van Frankrijk & Polen eindigden de Red Lions als nog op een 5de plaats.
In het Duitse Mönchengladbach werden ze 2de in de groepsfase na Duitsland maar voor Spanje. In de halve finale werd er echter met 4-2 verloren van Nederland. De troostfinale werd tegen Engeland met 1-2 verloren in de verlengingen. Nog maar eens een 4de plaats op een Europees Kampioenschap voor de Lions.
OS 2008 in Peking & OS 2012 in Londen
Op de Olympische Spelen in Peking konden de Red Lions echter niet schitteren. Ze werden slechts 9de op 12 gekwalificeerde landen. In de groepsfase wonnen ze enkel van China & speelden ze gelijk tegen Duitsland. In het duel voor de 9de plaats wonnen ze van Canada met 3-0.
4 jaar later in Londen kwamen de Red Lions iets sterker voor de dag. In de groep met de eeuwig rivalen Nederland & Duitsland eindigden de Red Lions na de 2 eerder vermelden landen als 3de. In een duel voor de 5de plaats wonnen ze van Spanje met 5-2.
3de op EK 2007 Manchester
In de groepsfase begonnen de Red Lions niet zo goed aan het tornooi. Ze konden weliswaar met 6-0 winnen tegen Tsjechië maar speelden gelijk tegen Duitsland & Engeland. Zo werden ze nipt 2de, genoeg om door te stoten naar de halve finale. Daar botsten ze op het veel sterkere Nederland waar ze tegen verloren met 7-2. In de troostfinale konden ze dit keer stunten tegen Duitsland door te winnen met 4-3. Dankzij een doelpunt van Jérôme Truyens op 4 seconden van het einde behaalden ze brons & konden ze zich voor het eerst sinds 1976 plaatsen voor de Olympische Spelen.

Adidas Veldhockey    Hockeypolo's & shirts    Korting tot 70% bij Hockeyhuis    Hockeyrokjes   
4de op EK 2005 in Leipzig
Op het Europees Kampioenschap in Duitsland eindigden ze terug op de meest ondankbare plaats. In de groepsfase verloren ze enkel van het organiserend land & eindigden ze als 2de. Maar in de halve finale verloren ze tegen Nederland met 5-1. Ook in de wedstrijd voor de 3de plaats verloren ze fors tegen Duitsland met 9-1. In 2002 eindigden de Red Lions in Maleysië op een matige 14de plaats op 16 ploegen. In 2003 eindigden ze op het EK in Barcelona als 6de, ze kwamen duidelijk te kort om zich te kwalificeren voor de laatste 4.
2x 4de op EK in Dublin 1995 & Padua 1999
Op het EK in het Ierse Dublin beginnen de Belgen uitstekend in de groepsfase. Ze verloren geen enkele partij maar moesten door de 2 gelijke spelen de leidersplaats in de groep aan Nederland laten. In de halve finale verloren ze echter met zware 4-0 cijfers van Duitsland. In de bronzen finale verloren ze nipt van Engeland. Duitsland werd via Shout Outs Europees Kampioen voor Nederland.
In het Italiaanse Padua werden ze in de groepsfase 2de na de latere Europese Kampioen Duitsland. In de halve finale verloren ze echter met zware 7-1 cijfers van Nederland. Ook in de Bronzen finale verloren ze van Engeland met 7-2.
Magere Jaren van 1974 tot 1994
In deze periode konden de Red Lions zich slechts 1 maal kwalificeren voor de Olympische Spelen. In het Canadese Montreal eindigden ze als 9de op 11 gekwalificeerde ploegen. Daarnaast plaatsen ze zich slechts 2 maal voor een wereldkampioenschap. In 1978 werden ze 14de in Argentinië & in Australië eindigden ze 11de. Op het Europees Kampioenschap slaagden ze 4 keren in op de 5 tornooien om zich te plaatsen. Maar met een 8ste plaats, een 9de plaats & 2 maal een 10de plaats braken ze geen potten.
WK Hockey in Amstelveen 1973 / 8ste
Op het 2de officiële Wereldkampioenschappen Hockey konden de Belgen zich voor het eerst plaatsen. In de groepsfase konden ze weliswaar niet doorstoten naar de halve finales maar werden ze nipt 3de. In de strijd voor de 5de plaats verloren ze jammer genoeg van Spanje met 5-0 & Nieuw-Zeeland met 3-1 zodat ze 8ste werden. Nederland werd wereldkampioen door in de Shoot-outs met 4-2 te winnen van India.
1st EK Hockey in Brussel 1970 / 6de
België mag als eerste stad het Europese Kampioenschap Veldhockey organiseren in Brussel. De 19 teams worden onderverdeeld in 3 poules van 5 & 1 poule van 4 teams. België wint in de poulefase zijn wedstrijden tegen Schotland, Hongarije, Zwitserland & Finland. Daarna verloor het jammer genoeg van Spanje met 1-2. In de strijd om de 5de plaats wonnen ze met 3-2 van Polen maar moeten ze in de strijd om de 5de plaats de duimen leggen tegen Engeland. Het werd 3-1. West-Duitsland werd als eerste land dat Europees Kampioen door Nederland met 3-1 te verslaan in de finale.
Geen medaille op Olympische Spelen tussen 1928 & 1972
In 1928 verliezen ze de mannenploeg in het Nederlandse Amsterdam de Bronzen finale van Duitsland met 3-0 nadat ze in de groepsfase als 2de eindigden na de later Olympische Kampioen India. Daarna komen ze echter niet meer in de buurt van de medailleplaatsen. In 1936 werden ze in Berlijn 9de, in Londen eindigden ze als 5de maar kwamen duidelijk te kort om door te stoten naar de finale of bronzen finale. Vanaf 1952 tot en met 1972 konden ze zich telkens plaatsen voor de Olympische Spelen maar kwamen ze echter nooit dichter dan een 7de plaats in 1956 in Melbourne & 7de plaats in Tokio 1964.
OS 1920 in Antwerpen / 3de
In eigen land veroveren de Nationale Mannen Hockeyploeg van België een bronzen plak. Er deden in totaal 4 ploegen mee. België won van Franrijk maar verloor van de latere Olympische Kampioen Groot-Brittannië & Denemarken.

Uw Sportevenement hier?

© Renzo Vanhoorelbeke