Fotograferen en voetbal zijn een gouden combinatie voor wie van actie én beeld houdt. Wie gek is op het maken van foto's en een grote liefde heeft voor sport, zal zich vast aangesproken voelen door het idee om sportfotograaf te worden. Tijdens wedstrijden draait het om het vastleggen van actie, sfeer en emotie. Dat is echt lastiger dan het lijkt.
Een sportfotograaf probeert precies die momenten vast te leggen waar alles samenkomt. Denk aan een sliding, het juichen na een doelpunt of het verdriet bij een gemiste kans. Spelers zijn constant in beweging en het draait om het perfecte moment. Sportfotografen werken vaak voor media zoals kranten of tijdschriften, maar kunnen ook als zelfstandige aan de slag voor verschillende opdrachtgevers.
Kortingen tot -55% op Loopschoenen Kortingen tot -65% op Loopschoenen Tot -25% Björn Borg Sportkleding
Goede kennis van je camera en perfecte timing zijn belangrijk. Ook helpt het enorm als je verstand hebt van de sport die je fotografeert. Weten wanneer er iets gaat gebeuren, maakt het verschil tussen een gemiste kans en een topfoto. Heb je nog niet zoveel ervaring? Schaf dan een digitale camera aan om bijvoorbeeld te gaan fotograferen bij de plaatselijke voetbalclub om ervaring op te doen.
Een cursus fotografie is een goed startpunt. Online zijn er talloze mogelijkheden. Voor wie serieus aan de slag wil, is een stage bij een lokale krant of sportclub een mooie kans om ervaring op te doen. In de praktijk leer je het meest.
Een verzameling van je beste werk laat zien wat je kunt. Dus of dat nu via een website is of op social media, zolang het professioneel en overzichtelijk is, werkt het. Opdrachtgevers willen in één oogopslag kunnen zien wat jouw stijl en niveau zijn.
Een hbo-opleiding in fotografie of journalistiek is geen vereiste, maar kan wel helpen. Het leert je meer over technische aspecten van fotografie en misschien krijg je er ook toegang tot betere stages of netwerken. Kennis van de sport zelf geeft je daarnaast een flinke voorsprong. Door het spel goed te begrijpen, kun je beter voorspellen wanneer er iets gebeurt.
Een goede camera met flinke zoom is onmisbaar. Denk aan een lens van minimaal 200 millimeter. Ook een stevig statief en genoeg geheugenkaarten zijn essentieel. Het kost wat, maar je hebt het echt nodig om professioneel te werken.
Zodra er genoeg ervaring is opgebouwd, kan er worden gezocht naar klussen. Begin bijvoorbeeld bij lokale wedstrijden of pak wat freelance werk op. Zo groeit niet alleen het portfolio, maar ook het netwerk.
Een sportfotograaf moet snel kunnen schakelen en creatief zijn. Het helpt als er goed gelet wordt op compositie en details. Problemen met apparatuur moeten snel opgelost worden, want het spel wacht niet. De echte uitdaging zit vaak in het zien van het verhaal achter het beeld.
Het werk speelt zich af op sportlocaties, zowel binnen als buiten. Reizen hoort erbij, net als werken in de avonduren en in het weekend. De nabewerking van foto's gebeurt meestal thuis of in een studio, met behulp van fotobewerkingssoftware.