Een Padel Racket Kopen? Informatie + Tips + Voorbeelden!

Home Loopschoenen Kopen Per Regio Marathons Veldlopen Atletiek Nederland Uitslagen Looptips Links Loopwedstrijd Toevoegen Nieuwsbrief
Een Padel Racket Kopen? Informatie + Tips + Voorbeelden!
Wat is een Padel Racket?

Een Ideale Padel Racket kopen voor jezelf kan je héél wat hoofdpijn bezorgen. Zeker als je voor de eerste maal een Padel Racket koopt. Er zijn immers heel veel merken en kleuren op de markt. Er worden veel verschillende materialen, technieken en prijzen toegepast. Het is dus heel belangrijk om de juiste keuze te maken.
Bij de aankoop van een Racket om te padellen moet je 6 facturen in het oog houden:

1 Gewichtbalans
2 Profiel
3 Impact
4 Gewicht
5 Dikte
6 Hardheid

1 Gewichtbalans

Een goed gebalanceerd padel racket bevordert de controle en rust aan uw pols. Indien het gewicht meer naar de kop van het blad is geplaatst is er meer kracht beschikbaar maar het nadeel is dan wel dat de pols overbelast kan raken. Als het gewicht meer naar onder is geplaatst, voelt u snel een betere controle van je racket. Vooral bij beginners is het belangrijk om bepaalde technieken goed onder de knie te krijgen. Bij een padel racket waar het gewicht meer naar onder is geplaatst zult u vlug merken dat er minder power beschikbaar is. Bij bepaalde slagen , zoals de volley, zal je enige consistentie verliezen.

Er bestaan 3 type bladen:

- Rond-vormig Blad - voor beginnende spelers
- Traan-vormig blad - voor spelers die progressie willen maken en geoefende spelers
- Diamant-vormig blad - voor competitiespelers


Adidas RX30 - 2021
Rond-vormig blad

Dit type van padel racket is het meest geschikt voor de beginnende spelers. Je kunt met dit racket héél veel ballen raak slaan. Dit komt omdat hij een groter oppervlak en grotere sweet spot heeft. Hoe groter de sweet spot hoe makkelijker in gebruik. Daarom kiezen de meeste beginners hiervoor.

Samengesteld met een frame, blad van glasvezel en een kern vervaardigd van EVA Soft Performance-rubber. Dit is een rubber met lage intensiteit dat goeie balprestaties en groot comfort voor de spelers bieden.
Matchu Sports - Bear - Carbon
Rond-vormig blad

Rondvormige padel rackets is het meest geschikt voor de beginnende spelers. Je kan met dit racket héél veel ballen raak slaan. Dit komt omdat hij een groter oppervlak en ook een grotere sweet spot heeft. Hoe groter de sweet spot hoe eenvoudiger in gebruik. Daarom kiezen de meeste beginners voor dit type.

Dit is een 100% carbon frame, een fiberglass frame, en gevuld met zacht EVA foam. Dit heeft als belangrijkste eigenschap dat het de racket goed meegeeft en je precies kunt bepalen welke kant het spel op gaat.
Black Crown Piton 2.0 Padel racket
Traanvormig blad

Black Crown is een Spaans merk. Padel is immers in Spanje de 2de populairste sport!
Dit is voor de allround speler. Ideaal voor beginners die nog niet weten of ze liever een betere controle hebben van je racket of als ze nog meer op de power willen of kunnen spelen.

Het is een rond gevormd racket, met een gewicht van 365 tot 375 gram en gefabriceerd in 38 millimeter. Om het frame te vervaardigen is 80% carbon gebruikt. De gezichten zijn gemaakt van glasvezel, de kern uit EVA-rubber met hoge dichtheid.
Matchu Sports - Panther - 18K Carbon
Diamant vormig blad

Matchu Sports is een Nederlands merk gespecialiseerd in Padel
Doordat het racket een diamantvorm heeft, is het grootste deel van het gewicht aan de bovenkant verdeeld.
Dit zorgt er voor dat het racket jouw spel veel power en snelheid meegeeft, mits je hem goed onder controle kunt houden.

Het racket is vervaardigd van 100% 18K carbon, het hardste carbon dat geproduceerd kan worden, en gevuld met 1 stuk EVA foam.
2 Profiel

Dit is de buitenkant rondom het racket en zorgt voor weerstand en stevigheid. De meeste racketfabrikanten gebruiken hier lagen glasvezel, grafiet of carbon voor. Een padel racket heeft over het algemeen een profieldoorsnede van 38mm.

3 Impact

Het gebied waar het racket de bal raakt is het zéér belangrijk. Padelrackets worden vervaardigd met een inwedige EVA kern. Dit is een schokdempend rubber met verschillende behandelingen van verschillende soorten materialen.
Elke fabrikant van padelrackets gebruikt zijn speciale technieken en behandelingen die ze afleiden van het voortdurende en onophoudelijke onderzoek dat ze verrichten. Over het algemeen worden hiervoor ook glasvezel, carbon en grafiet gebruikt. Dezelfde materialen worden ook voor het inwendige frame ter ondersteuning van de EVA kern gebruikt.

4 Gewicht

Er zijn geen officiële regels inzake het gewicht voor padelrackets dus zijn er veel verschillen op de markt te vinden. Simpel verwoord komt het op het volgende neer; lichtere rackets bewegen gemakkelijker en je hebt een vluggere reactietijd aan het net. Het makkelijk bewegen en de lichte weerstand van een licht racket zorgt voor een leuke spelervaring bij beginners. Zwaardere rackets hebben meer kracht waardoor je meer power kan overbrengen. Het nadeel van een zwaardere rackets is dat het de reactietijd aan het net kan vertragen. Uiteindelijk is het zaak om een goeie afweging te maken tussen licht en zwaar.

Lichte racket: voordeel makkelijker bewegen nadeel minder kracht (ideaal voor starters) Zwaarder racket: voordeel meer power nadeel meer weerstand

Algemene richtlijnen:

Vrouwen - tussen 340 gram en 370 gram. De meeste opteren voor 360g.
Heren - tussen 360 gram en 390 gram. De meeste opteren voor 370-375g.
Junior - tussen 240 gram en 280 gram


Tip: Probeer altijd te spelen met het zwaarste gewicht waarmee je je comfortabel voelt. Hoe meer kracht het racket kan overbrengen hoe minder je arm dat hoeft over te brengen. Hiermee kun je vervelende blessures voorkomen!

5 Dikte

Het officiële reglement bepaalt dat padelrackets een maximale dikte van 38 mm mogen hebben. Dit is echter niet verplicht voor het gehele racket. Er zijn modellen beschikbaar waarbij de dikte van het frame verschilt met die van het botsingsoppervlak. Over het algemeen is de dikte van een padel racket tussen de 36mm en 38 mm.

6 Hardheid

Zachte padelrackets bieden meer controle maar geven minder kracht. Voor harde padelrackets geldt net het tegenovergestelde. Over het algemeen kan je stellen dat zachte rackets een kortere levensduur dan harde padelrackets hebben al is dit uiteraard afhankelijk van de intensiteit en het gebruik.

© Renzo Vanhoorelbeke