De verschillende soorten Sportdranken & Sportgels, Informatie, Producten en Shops

Home Loopschoenen Kopen Per Regio Marathons Veldlopen Atletiek Nederland Uitslagen Looptips Links Loopwedstrijd Toevoegen Nieuwsbrief
Home - Webshop - Sporttips -
Welke soorten Sportdranken en Sportgels bestaan er?
Home - Home Webshop - Sportdranken
Inhoud
Functie sportdranken voor je lichaam    Soorten sportdranken    Hypertone dranken    Isotone dranken    Hypotone Dranken    Soorten Gels    Concentraat Gel    Drink Gel    Cafeïne Gel    Kies juiste Smaak    Waar online koop je sportdranken?   
Welke belangrijke functie voor je lichaam vervullen sportdranken?

Door de fysieke inspanningen die bij het sporten gepaard gaan zoals hardlopen, fietsen of zwemmen begint je lichaam te zweten en verlies je dus vocht. De sportdranken zorgen er voor dat je lichaam het vocht vasthouden door de aanwezigheid van koolhydraten, zouten en bepaalde soorten vitamines. Bij lange en/of intensieve inspanningen is dit beter dan water zodat je lichaam niet uitdroogt en je optimaal kan blijven presteren tijdens het trainen of gedurende een wedstrijd. Een sportdrank is een mengeling van water, zouten en suikers. De zogenaamde koolhydraten en elektrolyten.

De koolhydraten die we eten of die in sportdranken aanwezig zijn worden in je spieren en lever in de vorm van glycogeen opgeslagen. De glycogeenvoorraad wordt aangesproken wanneer je lichaam dat nodig heeft. Daarom is het ook belangrijk om de dagen voor een marathon, lange en/of zware fietstocht of halve en volledige triathlon voldoende koolhydraten te eten in de dagen voor de wedstrijd.

De elektrolyten in sportdranken zorgen ervoor dat het vocht in je lichaam sneller opgenomen wordt. De elektrolyten zijn ook belangrijk voor de zuurtegraad van je bloed en voorkomen vervelende spierkrampen. De belangrijkste elektrolyten waaronder mineralen behoren zijn bicarbonaat, calcium, chloor, fosfaat, kalium, magnesium en natrium.

Welke soorten Sportdranken bestaan er?
Hypertone Sportdranken, Energiedranken of Hersteldranken

Deze type van sportdranken bevatten door de hoge concentratie van opgeloste deeltjes of osmolariteit meer dan 8 gram koolhydraten per 100ml.
Een hypertone sportdrank blijft langer in de maag en zal dus minder snel opgenomen worden in vergelijking met Isotone & Hypotone dranken zoals bijvoorbeeld water.
Doordat het lichaam deze sportdrank langzaam opneemt is het enkel aan te raden om deze in te nemen na de training of wedstrijd & kan geenzins in genomen worden tijdens het sporten om vochtverlies tegen te gaan.

Voorbeelden Producten

Isostar Long Energy Poeder Orange 790 gram

SiS Energy Drink GO Energy 1,6kg

High 5 Recovery Drink 60 gram

Isotone Sportdranken of Dorstlessers

Deze type van sportdranken bevatten door de gelijke concentratie van opgeloste deeltjes of osmolariteit tussen de 4 gram en 8 gram koolhydraten per 100ml.
Doordat ze naast vocht ook een beetje energie leveren zijn ze de ideale type sportdrank om het vochtverlies bij langdurige intensieve inspanningen te voorkomen. Daarnaast neemt een isotone drank de stoffen in het lichaam snel & gemakkelijk op. Zo verkom je dehydratatie & zorg je er voor dat je lichaam dezelfde fysieke inspanning kan blijven leveren door de snelle koolhydraten. Deze soort van sportdranken kan je zowel voor , tijdens als na de training of wedstrijd gebruiken.

Etixx – Isotonic 1000 gr

Isotone Sportdrank Body and Fit

Hypotone Dranken

Deze type van sportdranken bevatten door de lagere concentratie van opgeloste deeltjes of osmolariteit minder dan 4 gram koolhydraten per 100ml.
Doordat ze weinig tot geen koolhydraten bevatten leveren ze geen energie maar wel vocht. De Hypotone drank wordt snel en gemakkelijk door het lichaam opgenomen maar door het ontbreken van koolhydraten kan het bij lange inspanningen enkel gebruik worden in combinatie met een Isotone sportdrank. De bekendste voorbeelden van Hypotone dranken zijn water, sportwater of water met een smaak.

Voorbeelden Producten

Slim Drink 500ml

Isowhey 500ml

PowerBar – 5 Electrolytes Tabs

Welke soorten Sportgels bestaan er?
Hypotone of Concentraat Gel

Deze traditionele energiegel heeft door de grote hoeveelheid koolhydraten een dikke stroperige structuur en wordt bij de sporter ervaren als zoet & plakkerig. Het is dan ook aan te raden om direct na de inname enkele grote slokken water in te nemen anders kan je mond onaangenaam plakkerig aanvoelen. Daarnaast zou je problemen met de maag en darmen kunnen krijgen. Het is dan ook aan te raden deze type gel niet te veel in een wedstrijd te gebruiken maar wel in combinatie met een vaste voedingsbron zoals sportrepen, om in het laatste deel van een wedstrijd over te schakelen naar deze type van Sportgels.

Voorbeelden Producten

Isostar – Actifood Gel 90 ml

Clif Shot Energie Gels

Maxim – Energy Gel 100 gr

Isotone of Drink Gel

Momenteel zijn de drinkgels de populairste vorm van sportdrank bij duursporters. Het grote voordeel van deze gel is dat je na het innemen geen extra water hoeft te drinken, vooral bij het lopen is dit een extra voordeel. Zo heb je bij het lopen van een halve maraton of marathon niet altijd de mogelijkheid direct na het innemen van de isotone gel water te drinken. Isotone gels zijn ook vloeibaarder & minder zoet in vergelijking met de Hypotone gel maar daardoor wel makkelijker om op te drinken. Deze gels worden relatief snel opgenomen door het lichaam maar bevatten minder hoeveelheid aan koolhydraten.
Ze zijn ook makkelijker in te nemen en dorstlessend in vergelijking met een banaan of ander koolhydraatrijk vast voedsel zoals sportrepen.

Voorbeelden Producten

Maxim – Energy Gel Drink 60 ml

Powerbar Powergel Hydro

High 5 – Energy Gel Aqua 66 gr

Cafeine Gel

Cafeine gels hebben als voordelen dat ze de concentratie & vetverbranding bevorderen maar als grote nadeel dat je lichaam vocht verliest. Ze zijn daarom ook het interessants om in te nemen op het einde van de wedstrijd of zware training zodat je nog een ultieme krachtinspanning of sprint kan plaatsen. Over het algemeen kan je stellen dat ze minder koolhydraten dan de hierbovenbeschreven drinkgels.

Voorbeelden Producten

Born – Super Liquid Gel Caffeine 55 ml

SIS Go Caffeine Shot 60 ml

Kies de juiste smaak & test vooraf!

Indien je nog nooit dergelijke sportgels of sportdranken hebt ingenomen moet je deze ongetwijfeld eerst uit testen op training vooraleer je er mee aan de slag kan op een wedstrijd. Kies bij voorkeur 3 tot 5 verschillende soorten en smaken om te testen op training. Zo kom je te weten welke sportdrank je lekker vindt & je maag aankan. Combineer tijdens deze testperiode niet met andere sportdranken maar drink er enkel water bij zodat je goed kan inschatten of de sportdrank je bevalt of niet. Noteer achteraf nauwkeurig je gevoel & smaak , geef desnoods punten aan iedere soort zodat je achteraf de juiste keuze kunt maken. Dit kan je bijvoorbeeld doen in een Word -of Exceldocument waar reeds je andere trainingen in vermeld staan of in een schriftje.

Waar online kan je sportdranken kopen?
Body and Fit

Al sinds 1995 is Bodyenfitshop werkzaam op het gebied van sportdranken, sportvoeding, voedingssupplementen en dieetproducten. Gedurende deze periode heeft Bodyenfitshop niet alleen een schat aan ervaring opgebouwd, maar ook één van de grootste assortimenten, met alleen kwalitatieve producten waar Body and Fit shop voor honderd procent achter staat. Binnen de categorie Shopping behaalde in 2014 Body and Fit met hun online webwinkel de prijs van Website van het jaar ingesteld door MetrixLab en Emerce.
Je vindt er allerhande sportdranken van de populaire merken zoals Isostar, Powerbar en SIS. Maar ook van hun eigen huismerk Body and Fit, die logischerwijs een stuk goedkoper is dan de eerder vermelde topmerken, bieden ze in hun online webshop een uitgebreid gamma aan. De sportdranken ontdek je onder de categorie Sportvoeding => Uithoudingsvermogen. Daaronder kan je kiezen uit Isotone dranken, Energie gels en Herstel . Daarnaast vind je op hun blog veel interessante artikelen over gezond blijven en hoe je op de beste manier aan spieropbouw doet. De online webwinkel is dan ook populair bij duur- en krachtsporters maar ook voor mensen die op een gezonde manier gewicht willen verliezen.

Gratis geschenk vanaf 40 euro, Gratis verzending vanaf 35 euro, regelmatig kortingscodes te vinden op de site, voor 22h besteld de dag erna geleverd

Energie en duursport


Duursport

Duursport is een Nederlandse webwinkel gespecialiseerd in het verkopen en advies geven van Sportvoeding & Sportdranken. Je vindt er producten van meer dan 40 merken waaronder het populaire Isostar, SIS, High 5, Powerbar, Etixx, Maxim, Eurosport, . . . In de online webshop ontdek je een uitgebreid assortiment aan Isotone en Hypotone sportdranken in poedervorm of bruistabletten. Daarnaast zijn de energiebars onderverdeeld in drie soorten namelijk repen met Coating, zonder Coating en Granen. De sportgels zijn onderverdeeld in Concentraat met dus veel koolhydraten & Drink Gels waarbij je mond achteraf niet hoeft te spoelen met water. In de afdeling recovery kan je herstel bevorderende Recovery Drinks & Bar , Eiwitrepen- en -shakes aanschaffen. Daarnaast kan je ook diverse voedingssupplementen kopen waaronder vitaminen & mineralen, magnesium, creatine & cafeine. Daarnaast vind je héél veel nuttig voedingsadvies onder de rubriek Info pagina Advies waar je kan filteren op categorie.
De webwinkel is ideaal als je eens de verschillende soorten smaken en merken van sportvoeding en sportdranken wil uittesten. De online shop is dan ook populair bij de lange afstandslopers, wielrenners, duatleten, triatleten, zwemmers, schaatsers en skeeleraars.

Als je voor 17h besteld op een werkdag is het meestal de volgende dag al geleverd. Je krijg bij elke bestelling een gratis geschenk van het huismerk Amacx en de levering is gratis vanaf 50 euro

Ontdek het ruime assortiment op Duursport

Duursport Sportvoeding
Decathlon

Bij vele mensen in België is de Franse sportwinkelketen Decathlon de eerste shop waaraan ze denken als ze sportartikelen willen kopen voor hun favoriete hobby. Met ruim 2500 medewerkers en 26 fysieke winkels in België is dit uiteraard niet zo verwonderlijk.
In de webshop van Decathlon heb je de keuze uit een kleine 100 verschillende sportdranken. Naast de populaire merken zoals Wcup en Isostar kan je ook hun eigen goedkopere huismerk Aptonia aanschaffen. Je kan bij hun eigen merk zowel kant-en-klare sportdranken alsook poederbereidingen kopen.
Nadat je in de zoekbalk het trefwoord Sportdranken hebt ingetikt kan je erna filteren op type. De subrubrieken met de meeste keuze zijn Drank, Elektrolyt, Isotone dorstlessen, Isotone poeder en Recuperatiedrank.

Verzendkosten zijn afhankelijk van gewicht vanaf 2,99 euro / de leveringskosten bedragen 3 euro tot 30 kilogram.

© Renzo Vanhoorelbeke