De verschillende soorten Sportdranken & Sportgels, Informatie & Producten

Home Virtueel Marathons Kaart Antwerpen Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams Brabant West-Vlaanderen Veldlopen Atletiek Nederland Brussel&Wallonië Buitenland Uitslagen Labels A-Z Tips Links Adverteren Loopwedstrijd Toevoegen
Welke soorten Sportdranken bestaan er?
Hypertone Sportdranken, Energiedranken of Hersteldranken

Deze type van sportdranken bevatten door de hoge concentratie van opgeloste deeltjes of osmolariteit meer dan 8 gram koolhydraten per 100ml.
Een hypertone sportdrank blijft langer in de maag en zal dus minder snel opgenomen worden in vergelijking met Isotone & Hypotone dranken zoals bijvoorbeeld water.
Doordat het lichaam deze sportdrank langzaam opneemt is het enkel aan te raden om deze in te nemen na de training of wedstrijd & kan geenzins in genomen worden tijdens het sporten om vochtverlies tegen te gaan.

Voorbeelden Producten

High 5 – Energy Drink 2,2 kg

OTE Sports – Energy Drink 1,2 kg

Svensson Recovery Shake Pro Vanille

SIS Rego Rapid Recovery Aardbei 500 gr

Svensson Recovery Shake Pro Vanille 1kg

Low Carb proteine shake Banaan 300 g

Isotone Sportdranken of Dorstlessers

Deze type van sportdranken bevatten door de gelijke concentratie van opgeloste deeltjes of osmolariteit tussen de 4 gram en 8 gram koolhydraten per 100ml.
Doordat ze naast vocht ook een beetje energie leveren zijn ze de ideale type sportdrank om het vochtverlies bij langdurige intensieve inspanningen te voorkomen. Daarnaast neemt een isotone drank de stoffen in het lichaam snel & gemakkelijk op. Zo verkom je dehydratatie & zorg je er voor dat je lichaam dezelfde fysieke inspanning kan blijven leveren door de snelle koolhydraten. Deze soort van sportdranken kan je zowel voor , tijdens als na de training of wedstrijd gebruiken

Voorbeelden Producten

Born – Iso Pro 400 gr

Etixx – Isotonic 1000 gr

Isostar – Hydrate & Perform Sportdrink 400 gr

Eurosport Isotonic Sportdrink Aardbei

Namedsport Isonam Energy - 480 gram - Sinaasappel

Svensson Isodrink Appel

SIS Go Electrolyte Tropical 500gr


Isotone Dorstlesser van Isostar in PoedervormTop 6 soorten Sportdranken & 25 producten    Top 5 Sportdranken    Asics Loopschoenen    Nike Loopschoenen

Lees 1ste Maand Gratis Running.be & Runner's World

Uw Banner Hier?
Hypotone Dranken

Deze type van sportdranken bevatten door de lagere concentratie van opgeloste deeltjes of osmolariteit tussen minder dan 4 gram koolhydraten per 100ml.
Doordat ze weinig tot geen koolhydraten bevatten leveren ze geen energie maar wel vocht. De Hypotone drank wordt snel en gemakkelijk door het lichaam opgenomen maar door het ontbreken van koolhydraten kan het bij lange inspanningen enkel gebruik worden in combinatie met een Isotone sportdrank. De bekendste voorbeelden van Hypotone dranken zijn water, sportwater of water met een smaak.

Voorbeelden Producten

Amacx – Hydro Tabs 20×4 gr

High 5 – Zero Active Hydration 20x 4 gr

PowerBar – 5 Electrolytes Tabs

Welke soorten Sportgels bestaan er?
Hypotone of Concentraat Gel

Deze traditionele energiegel heeft door de grote hoeveelheid koolhydraten een dikke stroperige structuur en wordt bij de sporter ervaren als zoet & plakkerig. Het is dan ook aan te raden om direct na de inname enkele grote slokken water in te nemen anders kan je mond onaangenaam plakkerig aanvoelen. Daarnaast zou je problemen met de maag en darmen kunnen krijgen. Het is dan ook aan te raden deze type gel niet te veel in een wedstrijd te gebruiken maar wel in combinatie maar eerst je koolhydraten te halen uit sportrepen om in het laatste deel van een wedstrijd over te schakelen naar deze type van Sportgels.

Voorbeelden Producten

Amacx – Energy Gel 40 g

Isostar – Actifood Gel 90 gr

Maxim – Energy Gel 100 gr

Isotone of Drink Gel

Momenteel zijn de drinkgels de populairste vorm van sportdrank bij duursporters. Het grote voordeel van deze gel is dat je na het innemen geen extra water hoeft te drinken vooral bij het lopen is dit een extra voordeel. Zo heb je bij het lopen van een halve maraton of marathon niet altijd de mogelijkheid direct na het innemen van de isotone gel water te drinken. Isotone gels zijn ook vloeibaarder & minderzoet in vergelijking met de Hypotone gel maar daardoor wel makkelijker om op te drinken. Deze gels worden relatief snel opgenomen door het lichaam maar bevatten minder hoeveelheid aan koolhydraten.
Ze zijn ook makkelijker in te nemen en dorstlessend in vergelijking met een banaan of ander koolhydraatrijk vast voedsel zoals sportrepen.

Voorbeelden Producten

Dextro Energy – Liquid Gel 60 ml

Maxim – Energy Gel Drink 60 ml

High 5 – Energy Gel Aqua 66 gr3 Drinkelgels waarvan 2 van Dextro Energy & 1 van Amacx
Cafeine Gel

Cafeine gels hebben als voordelen dat ze de concentratie & vetverbranding bevorderen maar als nadeel dat ze vocht aan je lichaam onttrekt. Ze zijn daarom ook het interessants om in te nemen op het einde van de wedstrijd zodat je nog een ultieme versnelling of sprint kan plaatsen. Over het algemeen hebben ze minder koolhydraten dan de hierbovenbeschreven drinkgels.

Voorbeelden Producten

Born – Super Liquid Gel Caffeine 55 ml

SIS Go Caffeine Shot 60 ml

Svensson Energy gel finale met 75 mg cafeine

Kies de juiste smaak & test vooraf!

Indien je nog nooit dergelijke sportgels hebt gedronken moet je deze ongetwijfeld eerst uit testen op training vooraleer je er mee aan de slag kan op een wedstrijd. Kies bij voorkeur 3 tot 5 verschillende soorten & smaken om uit te proberen op training. Zo kom je te weten welke energiereep je graag eet & je maag aankan. Combineer tijdens deze testperiode niet met andere sportrepen maar drink er enkel water bij zodat je goed kan inschatten of de reep je bevalt of niet. Beschrijf achteraf nauwkeurig je gevoel & smaak , geef desnoods punten aan iedere soort om achteraf de juiste keuze te kunnen maken.

© Renzo Vanhoorelbeke