Uitslagen en Palmares van de superprestige Asper-Gavere voor Eliterenners Mannen & een verslag per editie

Dec- 2022    Feb 2022    2020    2019    2018    2017    2016    2015    2014    2013    2012    2011

Programma 2023

13h40: Elite Vrouwen
15h10: Elite Mannen

2020: Pidcock wint als eerste Brit in Gavere

Laurens Sweeck duikt als eerste het veld in, Eli Yserbyt mist zijn start compleet en is op achtervolgen aangewezen. Halfweg de openingsronde neemt de Brit Thomas Pidcock over. Net voor het ingaan van de 3de ronde vormt zich een kopgroep van 3 renners Tom Pidcock, Toon Aerts & Mathieu van der Poel. Halfweg de wedstrijd bedroeg hun voorsprong al 15 seconden op Eli Yserbyt, Michael Vanthourenhout & Quinten Hermans. In de 5de van de 8 af te leggen ronden moest Toon Aerts lossen van Pidcock & Nederlander van der Poel. Nog geen ronde later moest Mathieu van der Poel uit het klikpedaal terwijl de Brit Thomas Pidcock versnelde. Al vlug kon de Brit een gat van kleine 10 seconden slaan met Mathieu. Zo kon Pidcock als eerste Brit ooit de Superprestige van Gavere die sinds 1983 op de kalender staat winnen. Van der Poel eindigde als 2de op 24 seconden. Toon Aerts was de beste Belg op de 3de plaats op 44 seconden voor Eli Yserbyt. Lars van der Haar vervolledigde de top 5.

Continental Banden!    Tot 50% korting op Schwalbe Buitenbanden
2019: Demonstratie van 22-jarige Eli Iserbyt

Lars van der Haar schoot als beste uit de startblokken op het heuvelachtige maar dit keer snelle omloop in Asper. In de 2de ronde kwam er een versnelling van Bavikhovenaar Eli Iserbyt. Belgisch Kampioen Toon Aerts & West-Vlaming Michael Vanthourenhout konden hun wagonnetje aanpikken. Even verderop maakte Aerts een slipper. Daardoor kon Eli meteen een kloof van 20 seconden slaan. In de achtervolging kregen Aerts & Vanthourenhout het gezelschap van de Nederlander Lars van der Haar, de Brit Thomas Pidcock, Quinten Hermans & Laurens Sweeck. Op drie ronden van het einde ontsnapte, na een ontketende Eli Iserbyt, Van der Haar & Sweeck. Pidcock kon even later de aansluiting vinden. In tussentijd had Eli Iserbyt al een veilige voorsprong bij elkaar gereden om de slotronde te beginnen. Van der Haar reed net voor het ingaan van de laatste ronde weg van Sweeck & Pidcock.

Zo won de West-Vlaming voor de eerste maal als prof de superprestige manche van Asper-Gavere. Nederlander Lars van der Haar eindigde op 43 seconden 2de, Laurens Sweeck op 54 seconden 3de. Iets verderop waren de dichtste niet-podium plaatsen voor Pidcock, Vanthourenhout & Aerts.

2018: Ontketende Mathieu van der Poel wint in Europese Kampioenentrui

In de eerste echte moddercross van dat seizoen viel Mathieu van der Poel al direct aan in de openingsronde. Toon Aerts kon zich gedurende 2 ronden vastklampen in het wiel. Toen Wout van Aert naderde op het duo versnelde Van Der Poel. Bij het ingaan van de 3de ronde keek Aerts aan op een achterstand van 12 seconden, Wout van Aert volgde in de Asperse blubber op 24 seconden.
Mathieu kon al vrij vlug een geruststellende voorsprong uitbouwen & kon de laatste ronde op reserve rijden. Daarachter streden Van Aert & Aerts voor de dichtste ereplaatsen.
In de 7de van in totaal 9 af te leggen ronden slaagde Toon erin om weg te rijden van Wout & zo ook vrij vlot naar een 2de plaats te rijden op 24 seconden van Mathieu. Wout van Aert eindigde als 3de op 36 seconden. De Brit Thomas Pidcock & Lars van der Haar eindigden respectievelijk op 1'41" en 1'51" van de winnaar.

Continental Banden!    Tot 50% korting op Schwalbe Buitenbanden    Campagnolo Wielen
2017: Wout van Aert wint na vreemde finale

Al na de eerste halve ronde besloot Mathieu van der Poel om het tempo de hoogte in te jagen. Alleen slaagde Wout Van Aert erin om in de Asperse modder Mathieu te volgen. De rest inclusief Lars van der Haar & Toon Aerts waren op achtervolgen aangewezen.
Doordat in de 2de ronde Wout enkele kleine foutjes maakte kon Mathieu met zijn witte Europese kampioenentrui een kloof slaan. In de achtervolging vocht Toon Aerts zich terug in de wedstrijd nadat hij in de openingsronde zijn start compleet miste. Al in de 3de ronde kon hij Wout bijhalen & meteen achterlaten. Door zijn sterkere rondetijden tov Aerts verkleinde hij zelfs de kloof met Mathieu. Maar de onfortuinlijke Aerts verloor door 2 lekke banden & een valpartij bijna één minuut.
Na driekwart wedstrijd volgde Wout op iets meer dan een halve minuut van Mathieu. Niets leek de Nederlander in de weg te staan om deze overwinning binnen te halen. Maar bij het ingaan van de slotronde volgde niet alleen een dubbele lekke band. Hij stond ook eventje stil door problemen met zijn versnellingsapparaat.
Zo kreeg Wout de overwinning in de schoot geworpen. Zijn landgenoot Aerts eindigde op 53 seconden 2de, Van der Poel werd 3de op 1'16" net voor Klaas Vantornout. Tom Meeusen vervolledigde de top 5 door Lars van der Haar op het einde te verslaan.

2016: Mathieu van der Poel wint met groot overmacht

Wout van Aert & Mathieu van der Poel braken de koers snel open op het militair domein in Asper Gavere. Tom Meeusen kon nog net in het zog volgen na 2 ronden wedstrijd. Een duel leek in de maak tussen de beste Nederlandse veldrijder & beste Belgische veldrijder van dat moment maar daar besliste de ketting van Wout van Aert anders over. Wout stond te voet en Mathieu kreeg al snel een bonus van een halve minuut.
Iets over halfweg kon Wout terug aansluiting vinden met zijn landgenoten Meeusen, Aerts & Pauwels. Niet veel later liet hij zijn metgezellen in de steek maar bleef op ruime achterstand van Mathieu hangen. Mathieu bolde als 1ste over de finishlijn met 1'02" voorsprong op Wout. Toon Aerts kwam uiteindelijk op 1'20" over de meet voor Vantorhout & Sweeck. Meeusen eindigde als 7de.

2015: Wout van Aert wint solo voor Sven Nys

2014: Beresterke Vantornout wint op Loodzwaar parcours

2013: Sven Nys spurt sneller dan Duitser Philip Walsleben