Uitslagen en Palmares van het Belgische Kampioenschap Veldrijden voor Eliterenners Mannen & een verslag per editie

Home Prijzen vergelijken Sportmerken SportTips @
Home - Veldrijden - BK Veldrijden Eliterenners
Uitslagen van het Belgische Kampioenschap Veldrijden voor Eliterenners

2024 - Zaterdag & Zondag   

2023 - alle wedstrijden waaronder Dames Elite     2023 - alle wedstrijden waaronder Heren Elite    2022 - Heren Elite    2022 - Dames Elite    2021 - Heren Elite    2021 - Dames Elite    2020    2019    2018    2017    2016    2015    2014    2013    2012    2011    2010   

Volgende Editie Zaterdag 13 januari en Zondag 14 januari 2024 in Meulebeke
Lokeren 2024
Programma Zaterdag

10:00 U17 nieuwelingen meisjes
11:00 U19 Junioren vrouwen
13:45 U19 Junioren mannen (live op SPORZA)
15:15 Elite + U23 beloften vrouwen (3 huldigingen) (live op SPORZA)
BK veldrijden deelnemerslijst 2024 zaterdag

Programma Zondag

10:00 U17 nieuwelingen jongens eerstejaars
11:00 U17 nieuwelingen jongens tweedejaars
13:45 U23 beloften mannen (live op SPORZA)
15:15 Elite mannen (2 huldigingen) (live op SPORZA)
BK veldrijden deelnemerslijst 2024 zondag

Toekomstige Locaties BK Veldrijden

2025: Heusden-Zolder
2026: Beringen
2027: Nog niet gekend (kandidaten Koksijde, Bilzen)

Meulebeke 2021: Kerverse vader Wout Van Aert maakt favorietenrol waar

Het was Quinten Hermans die als eerst het veld indook voor Soete en uittredend kampioen Laurens Sweeck. Op de eerste hellende strook moest Wout Van Aert, die dan in 5de positie reed, voet aan grond zetten. Zo moesten de schaduwfavorieten Michael Vanthourenhout & Eli Yserbyt van de fiets en verloren ze kostbare tijd. Op het einde van de eerste ronde plaats Laurens Sweeck in de zandbak een aanval. Maar al vlug kon Wout Van Aert ontsnappen in de achtervolging en de kloof met Laurens dichtfietsen. Niet veel later liet hij Laurens Sweeck zelfs achter. In de achtervolging kwam Toon Aerts en de slecht gestarte Michael Vanthourenhout terug op Sweeck. Even voor halfkoers reed Toon weg van de 2 renners van Pauwels Sauzen. Laurens moest al vlug passen, Michael probeerde nog aan te klampen maar tevergeefs. Wout had dan al een comfortabele voorsprong bijeen gefietst. Zo kon de kersverse papa voor de 4de maal Belgisch Kampioen Veldrijden worden bij de Eliterenners. Toon Aerts eindigde als 2de op 20 seconden, Michael Vanthourenhout redde de Westvlaamse eer door als 3de op 41 seconden te eindigen. Door het Covid-19 virus vond het Belgisch Kampioenschap voor het eerst in de geschiedenis plaats zonder publiek.

Antwerpen 2020: Laurens Sweeck wint zijn eerste BK & eert zijn grootvader "Fokke"

Mede dankzij ploegmaat Eli Iserbyt slaagde Laurens Sweeck er in om zijn dichtste achtervolgers al na 2 ronden in de steek te laten. Daarna bleef Laurens een hoog tempo ontwikkelen & maakte hij slechts één klein foutje. In de laatste ronde kon Eli Iserbyt afstand nemen van Toon Aerts & eindigde op 30 seconden 2de. Aert, die de laatste weken sukkelde met de rug, kon de bronzen plak veroveren en eindigde op 35 seconden van de winnaar. Tim Merlier werd 4de & Wout van Aert eindigde in zijn eerste wedstrijd na zijn zware val in de Tour de France van 2019 op een bemoedigende 5de plaats.

Kruibeke 2019: Toon Aerts wint modderslag & haalt het voor Wout van Aert

Toon Aerts heeft in het Oostvlaamse Kruibeke zijn allereerste Belgische titel veldrijden bij de Elite behaald. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde wist Toon de kloof met Wout te overbruggen & sloeg meteen een kloof. Zo deelde hij een fysieke & mentale klap uit aan Wout. Van Aert bleef nog even aandringen maar na een lastige cross moest hij uiteindelijk het onderspit delven. Michael Vanthourenhout, die in de openingsronde even aan de leiding reed, eindigde op de laagste podiumtrede op 2 minuten van de winnaar.

Koksijde 2018: Drie op een rij voor Wout van Aert

Wout van Aert is in Koksijde dan toch een voor de derde opeenvolgende keer Belgisch kampioen veldrijden geworden. Op de omloop van de Duinencross in Koksijde dook Toon Aerts als eerste het veld in maar Laurens Sweeck nam al snel over. Op de eerste echte hellende zandstrook reed Van Aert als enige tot boven en knalde zo de wereldkampioen de rest meteen uit het wiel. Maar amper 4 minuten later slaagde Laurens erin om het kloofje met Wout te overbruggen. Toon Aerts volgde halfweg reeds op 15 seconden. Op twee ronden van het einde forceerde de wereldkampioen Wout van Aert echter de beslissing aan de luchtmachtbasis in Koksijde. Sweeck werd knap tweede op 42 seconden, de ietwat verrassende Daan Soete eindigde op 58 seconden als 3de net voor Toon Aerts.


Continental Banden!    Tot 50% korting op Schwalbe Buitenbanden    Campagnolo Wielen   
Oostende 2017: Wout van Aert met groots machtsvertoon Belgische Kampioen

Andere veldrijders die een glimp wilden opvangen van de regenboogtrui moesten er vandaag snel bij zijn, want al na een halve ronde koos van Aert resoluut voor de aanval. Van Aert toonde zich een klasse of twee sterker dan zijn concurrenten en bouwde al na drie rondes een voorsprong van een minuut uit en zou die nooit meer afgeven. Bij de achtervolgers kwam de druk op de schouders van Europees kampioen Toon Aerts terecht, maar hij had duidelijk niet de topdag waarmee hij op de Balenberg Van Aert nog te slim af was. Laurens Sweeck probeerde het dan maar met West-Vlaming Gianni Vermeersch te ontsnappen. Die laatste kon zijn inspanning echter niet lang volhouden. Marlux-Napoleon Games-renners Kevin Pauwels & Michael Vanthourenhout en in extremis ook Van Aerts ploegmaat Tim Merlier reden wél naar zandspecialist Sweeck toe. Zij mochten het uitvechten om de dichtste ereplaatsen na Van Aert, die na 45 minuten wedstrijden een voorsprong van bijna anderhalve minuut te pakken had. Wout van Aert won dus de wedstrijd voor de 33-jarige Kevin Pauwels & de 24-jarige Laurens Sweeck. Tim Merlier viel net naast het podium, Europees Kampioen Toon Aerts eindigde als 5de.

Lille 2016: 21-jarige Wout van Aert pakt zijn eerste titel

Wout van Aert heeft in zijn woonplaats Lille zijn favorietenrol op het Belgisch Kampioenschap veldrijden helemaal waargemaakt. Van Aert verschuilde zich 3 ronden lang in een kopgroep van 15. Maar wie had gehoopt op een spannend titelstrijd was er na vier ronden aan voor de moeite. Niels Albert stak een bordje met "Actief Koersen" naar omhoog en Wout schudde met enkele moordende versnellingen alle concurrenten uit het wiel. Daarna maakte hij er zes indrukwekkende toertjes van rond de Lilse Bergen. Voor Van Aert, die al het hele seizoen domineert, is het de eerste Belgische titel bij de eliterenners. De jonge Laurens Sweeck werd op 23 seconden tweede. Sven Nys behaalde op zijn laatste BK een mooie derde plaats.

Erpe-Mere 2015: Klaas Vantornout pakt zijn 2de titel na een spannende wedstrijd

Kevin Pauwels dook als eerste de modder van Oost-Vlaamse Erpe-Mere in. In de eerste ronde draaide echter Van Aert de gashendel open en probeerde meteen een beslissende kloof te maken met de tegenstand. Onder leiding van Kevin Pauwels kwam de rest terug aansluiten. In de 3de ronde kwam Sven Nys terug aansluiten bij Wout van Aert. Door kettingproblemen van Wout van Aert kon Sven zelfs eventjes aan de leiding rijden. Maar al vlug kon Klaas Vantornout terug aansluiten. Wout van Aert & Rob Peeters keken aan tegen een achterstand van 12 seconden bij het ingaan van de 4de ronde. Maar de 2 daaropvolgende ronden daalde het tempo & ontstond er, door het terugkeren van Pauwels & Meeusen, een kopgroep van 6 renners. Een oersterke Klaas Vantornout ontsnapte in de laatste ronde. Tom Meeusen zette nog alles op alles, terwijl Wout Van Aert geen antwoord had. Klaas kwam zo solo over de finish & pakte zijn 2de Belgische titel bij de eliterenners. Meeusen werd knap 2de net voor van Aert.

Waregem 2014: Sven Nys wint aan de Gaverbeek

Bij de start reed Tom Meeusen aan kop van de groep met Kevin Pauwels in zijn wiel. Rob Peeters & Niels Albert misten hun start compleet. Iets later is het Joeri Adams die als eerste klieft door de zandstrook, ook Sven Nys reed probleemloos door het zand. In de 2de ronde kwam Niels Albert aan kop van de wedstrijd met Meeusen in zijn wiel & Nys die een kleine gaatje moest laten. In de 3de ronde reed Jim Aernouts aan kop maar de verschillen ten op zichte van de andere concurrenten waren vrij beperkt. Bij het ingaan van de zandbak plaatste Sven Nys zich aan kop van de wedstrijd en gaf een ware demonstratie. Jim Aernouts bleef steken & hield iedereen op. Zo kreeg de wereldkampioen direct een voorsprong van 12 seconden cadeau. Daarna maakte hij er een ware demonstratie van. Rob Peeters was de best of the rest en eindigde op een knappe 2de plaats op 33 seconden. Bart Wellens vervolledigde het podium op 40 seconden.

Mol 2013: Outsider Klaas Vantornout klopt Sven Nys in spannende titelstrijd

Vol vertrouwen stond Klaas Vantornout aan de start en plaatste in de eerste ronde zijn eerste aanval van de middag. Deze bleek niet krachtig genoeg zodat de andere favorieten weer vrij vlug konden aansluiten. Halfweg de titelstrijd was de situatie onveranderd en bestond de kopgroep uit zes man. De namen: Sven Nys, Niels Albert, Kevin Pauwels, thuisrijder Rob Peeters, Klaas Vantornout en Bart Wellens. De verschillende tempoversnellingen in de daarop volgende ronden zorgden ervoor dat laatstgenoemde toch moest lossen.
Bij het ingaan van de laatste ronde mochten de overige vijf heren nog dromen van de titel en bijbehorende kampioenstrui. In een bloedstollend spannende slotronde bleek Vantornout nog over de meeste krachten te beschikken. De renner van Sunweb-Napoleon Games besliste dit Belgische Kampioenschap in de technische zone, waar hij een kloof met Rob Peeters en de rest sloeg. Nys probeerde nog de kloof te overbruggen, maar zijn achtervolging kwam te laat.

Hooglede 2012: Nys wint ondanks last van een geblokkeerde rug

Rob Peeters dook als eerste het veld in, maar die werd redelijk snel voorbijgereden door Niels Albert. Sven Nys kende een geen goeie start en was direct aangewezen tot achtervolgen. Na een dikke ronde wist hij de aansluiting met Albert te maken, waarna Nys begon aan zijn indrukwekkende solo. Albert knokte voor wat hij waard was, maar zag zijn achterstand stelselmatig groeien. En zo mocht een geëmotioneerde Nys, na iets meer dan een uur crossen, zijn handen in de lucht steken. Niels Albert werd eervol 2de op 52 seconden, Rob Peeters moest 1'17" prijs geven op de winnaar.


Continental Banden!    Tot 50% korting op Schwalbe Buitenbanden    Campagnolo Wielen   
Antwerpen 2011: Niels Albert wint op overtuigende wijze

Sven Nys slaagde er in om als eerste het veld in te duiken. Niels Albert daarentegen miste zijn start compleet doordat hij ingesloten raakte. Kevin Pauwels viel in de openingsronde aan en nam meteen 13 seconden voorsprong op zijn dichtste achtervolgers. Maar al in de 3de ronde kon Niels Albert aansluiten bij Kevin Pauwels. Hij liet hem nog een halve ronde in het wiel zitten en nam in de derde ronde afscheid van de renner van Telenet-Fidea. Albert reed een vrijwel foutloos parcours en bouwde al vlug een geruststellende voorsprong uit. Na Albert was er een spannende strijd voor de 2de plaats. Een dolblije Bart Wellens eindigde op 23 seconde van de man uit Tremelo. Pauwels vervolledigde het podium op 27 seconden, Bart Aernouts viel net naast het podium. Sven Nys kende een complete offday & gaf op bij het ingaan van zijn laatste ronde.

Oostmalle 2010: Sven Nys schaats naar 7de titel

Het gladde omloop in Oostmalle bood vanaf het begin spektakel. Albert miste zijn start compleet en Pauwels had snel te kampen met materiaalpech. Nys kende ook geen al te beste start en was genoodzaakt te achtervolgen. Halverwege de wedstrijd reed Sven Vanthourenhout alleen op kop. Met een voorsprong van zeven seconden op Rob Peeters, Klaas Vantornout & Tom Meeusen. In de finale was het Sven Nys die alle registers open trok, met Klaas Vantornout in zijn zog reed hij naar de koplopers toe. Albert vocht voor wat hij waard was maar raakte steeds verder achterop. Iets later werd hij door een supporter brutaal van zijn fiets gehaald. Achteraf zal blijken dat hij daar een ribbreuk aan over hield. Door een val van Peeters viel de wedstrijd vooraan in een beslissende plooi. Nys versnelde een laatste keer en reed weg van zijn concurrenten. Alleen Vantornout kon in de laatste ronde Nys weerhouden van een zevende Belgische titel bij de elite maar hij slaagde hier niet meer in om terug te keren. Tom Meeusen eindigde op amper 5 seconden als 3de.

Uw Sportevenement hier?

© Renzo Vanhoorelbeke