Voeding en supplementen als basis van een beter gezondheid

Home Loopschoenen Kopen Per Regio Marathons Veldlopen Atletiek Nederland Uitslagen Looptips Links Loopwedstrijd Toevoegen Nieuwsbrief
Home - Webshop - Sporttips - Voeding en supplementen basis betere gezondheid
Voeding en supplementen als basis van een beter gezondheid

Veel mensen die in België en Nederland wonen, zijn op zoek naar manieren om hun gezondheid te verbeteren. Ben jij één van hen? Goed zo! Dan ben je wellicht al bezig met sporten, voldoende water drinken en het streven naar beter slapen.

Deze zaken zijn logischerwijs uitstekend om jouw mentale en fysieke gesteldheid een handje te helpen. Maar wist je dat voeding én supplementen eveneens een belangrijke rol spelen in het verbeteren van jouw gezondheid? De relatie tussen voeding en supplementen zullen we daarom in dit artikel beschrijven en nader toelichten.

Het kopen van supplementen ter aanvulling op voeding

Het kan zijn dat je jezelf in het verleden gericht hebt op het kopen van supplementen. Maar met zoveel aanbieders van supplementen kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Er worden namelijk tal van gezondheidsclaims de wereld in geholpen. Dit maakt het keuzeproces omtrent supplementen kopen er niet makkelijker op.

Allereerst is het goed om te weten dat supplementen enkel ter aanvulling op gezonde voeding gebruikt moeten worden. Ze zouden dus niet een gezond en gevarieerd dieet moeten vervangen. Echter, door jezelf te verdiepen in de gezondheidsvoordelen die kunnen voortkomen uit het gebruik van supplementen, kun je jouw welzijn verbeteren.

Het is dus goed om te weten wat bepaalde supplementen bewerkstelligen wanneer je ze aan jouw dieet toevoegt. Supplementen kopen is immers niet iets wat je overhaast moet doen en het is verstandig om de juiste onafhankelijke bronnen te raadplegen voor advies. Daarnaast mag, zoals eerder beschreven in dit artikel, de kracht van gezonde voeding niet onderschat worden. Lees verder om erachter te komen wat de juiste voeding en supplementen voor jou kunnen betekenen.


Tot 30% korting Sport BH     Tot 45% korting op Loopschoenen     Tot 25% korting Björn Borg Sportkleding

Gezondheidsvoordelen van voeding en supplementen

Gezonde voeding is het voornaamste “supplement” dat je kunt gebruiken. Er zijn tal van verschillende voeding supplementen die bekend staan om hun heilzame werking. De juiste balans vinden in het gebruik van deze voedingsmiddelen is erg belangrijk. Zo kun je effectief tegemoet komen aan de verschillende voedingsstoffen die jouw lichaam nodig heeft om goed te kunnen blijven functioneren.

Er wordt geadviseerd om voldoende vitaminen binnen te krijgen met behulp van verschillende soorten voeding zoals sinaasappels, mango’s, spinazie, noten en broccoli. Idealiter haal je jouw mineralen uit voedingsmiddelen zoals biologische kip, paddenstoelen, zaden, kikkererwten en donkere bladgroenten. Ook eiwitten mogen niet ontbreken en komen vooral voor in tonijn, zalm, eieren, kip en bonen.

Naast voeding supplementen zijn er de daadwerkelijke voedingssupplementen. Voedingssupplementen worden veelal verkocht in drogisterijen, apotheken en andere gezondheidswinkels. Een voedingssupplement is een effectieve en makkelijke manier om bepaalde voedingsstoffen aan te vullen waar jouw lichaam extra behoefte aan heeft.

Wanneer je bijvoorbeeld intensief sport heeft jouw lichaam meer eiwitten nodig dan iemand die weinig lichamelijke activiteiten uitvoert. Voedingssupplementen met eiwitten kunnen in dat geval de oplossing bieden om een tekort aan eiwit te voorkomen of te verhelpen. Op die manier houd je jouw lichaam in topconditie en verminder je de kans op blessures.

Voeding supplementen gebruiken voor een betere gezondheid


Supplementen voor een betere nachtrust kunnen effectief zijn

Tevens is het zaak om jezelf te focussen op het verbeteren van jouw nachtrust. Per slot van rekening herstelt jouw lichaam én geest zich tijdens het slapen. Het lukt echter lang niet iedereen om elke nacht voldoende te slapen. Klinkt herkenbaar? Gelukkig kun je daar iets tegen doen!

Zo zijn er veel nachtrust supplementen verkrijgbaar die ervoor zorgen dat je ’s nachts lekkerder zult slapen. Daarbij kun je denken aan magnesiumsupplementen, CBD olie supplementen en voedingssupplementen met kamille. Door één of meerdere van deze voedingssupplementen toe te voegen aan jouw dieet, zul je naar alle waarschijnlijkheid binnen de kortste keren beter slapen.

Alsmede kun je bepaalde voedingsstoffen - die de slaap bevorderen - uit jouw voeding halen. Neem bijvoorbeeld het mineraal magnesium, waarvan bewezen is dat het mensen met slaapproblemen kan ondersteunen. Door magnesiumrijke voeding te eten, zoals spinazie, broccoli, zaden en peulvruchten, kun jij mogelijkerwijs sneller in slaap vallen.

Herken tijdig vitaminetekort symptomen die veel voorkomen

Tot slot willen wij ingaan op het belang om tijdig een vitaminetekort te herkennen. Zo zijn er een aantal veelvoorkomende vitaminetekort symptomen die kunnen duiden op een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen. Het is noodzakelijk om een tekort zo snel mogelijk te verhelpen om gezondheidsklachten te verminderen en te voorkomen.

Als je niet de juiste voeding eet en niet genoeg tijd buitenshuis doorbrengt, dan kan het zomaar gebeuren dat je last van vitamine D tekort symptomen krijgt. Symptomen die kenmerkend zijn voor een vitamine D tekort, zijn onder meer een moe en uitgeput gevoel, broze nagels en een verlaagd immuunsysteem. Herken jij één of meerdere van deze of andere gezondheidsklachten?

Dan is het verstandig om contact op te nemen met jouw huisarts. Hij of zij kan door middel van bloedonderzoek achterhalen of je een vitaminetekort hebt. Vervolgens kun je met jouw huisarts een plan van aanpak opstellen. Je kunt veranderingen in jouw dieet doorvoeren om vitaminetekorten te verhelpen, maar ook supplementen - zoals een multivitamine complex - dragen bij aan het snel en doeltreffend tegengaan van een tekort aan vitaminen.

Uw Sportevenement hier?

© Renzo Vanhoorelbeke