Drafsport

Home Prijzen vergelijken Sportmerken SportTips @
Home - Paardesport - Drafsport
Wat is drafsport?

Drafsport is een vorm van paardensport, waarbij wedstrijden worden gelopen met paarden die voor een sulky, zijn gespannen. Op dit licht karretje die tussen de 15 en 30 kilogram wegen, zit een rijder, ook wel pikeur of in de volksmond driver, die het paard met bestuurt. De driver probeert het paard in zuivere, regelmatige draf te leiden. Hierbij verplaatst de draver de benen diagonaal, dat wil zeggen rechtsvoor/linksachter en vervolgens linksvoor/rechtsachter. Indien het paard een laterale verplaatsing, dus rechtsvoor/rechtsachter en linksvoor/linksachter maakt en dus in galop loopt of alsmede onzuivere draf, waarbij een niet gelijktijdige diagonale verplaatsing plaatsvindt dan zal dit paard bij wedstrijden worden uitgesloten of gediskwalificeerd.
Er zijn ook drafkoersen waarbij het paard wel bereden wordt. Dit onderdeel van de drafsport wordt bij de liefhebber ook wel monté genoemd.
Naast een koerssulky behoren onder meer harnas of borsttuig, om de sulky te connecteren, teugels, beenbeschermers, gebit, halster tot de uitrusting.

draver in Sulky
Waarom zijn likstenen voor paarden gezond?
Doordat paarden onvoldoende mineralen en zout uit kracht en ruwvoer krijgen moeten de paardenverzorgers dit tekort gaan aanvullen. De meeste paardenliefhebbers hebben dan ook naast ruwvoer, strooi en hooi, likstenen op stal liggen.
Een liksteen is voor de meeste paarden een gezonde lekkere traktatie die het paard voorziet in zijn behoefte aan Lees Meer

Een blik op een liksteen van 10kg

Federaties
Hippodromes
België
West-Vlaanderen

De populariteit van de drafsport in België situeerd zich voornamelijk in de provincie West-Vlaanderen. In de herfst, winter en het begin van de Lente worden drafrennen georganiseerd in de hippodroom van Kuurne. Vanaf mei tot en met augustus of begin september, afhankelijk van de datum van Waregem Koerse, vinden er drafkoersen plaats aan de gaverbeek in Waregem. In de zomermaanden juli en augustus vinden er draf -en galoprennen plaats in de Wellingtonrenbaan van Oostende. Na afloop van iedere drafmeeting vinden er optredens plaats met Nederlandstalige muziek.
Overzicht Kalender Drafsport België 2023


Een blik op de drafkoersen in Kuurne

De lavapiste in Kuurne is 1083 meter lang en de paarden moeten de bocht links nemen.
De piste in de Gaverbeekhippodroom in Waregem is 1106 meter lang en de drafpaarden moeten de bocht recht nemen. Het hindernissenparcours die de galoppaarden moeten nemen tijdens Waregem Koerse is 1400 meter lang.
De lengte van de Wellingtonrenbaan in Oostende is een halve mijl of 804,5 meter lang. Dit heeft als voordeel dat de toeschouwers de paarden bijna constant van héél nabij kunnen zien. Door de korte rechte lijn is het voor de drivers van de drafpaarden van cruciaal belang een goeie start te nemen. Anders dreigen ze later in de wedstrijd via de bochten meer meters te moeten lopen om vooraan te eindigen.

Henegouwen

In 1999 werden voor het eerst drafrennen georganiseerd in de Hippodroom van Walonnië in het Henegouwse Ghlin op 6 kilometer van Mons. De enigste renbaan op het Waals grondgebied bezit een zanddrafbaan van 1083 meter. De galopbaan, bestaande uit het grijze fiber zand, heeft een lengte van 1345 meter.
Ook voor de Vlaamse eigenaars, trainers en drafsportliefhebbers is deze piste van cruciaal belang. Het is namelijk de enigste locatie in België waar héél het jaar door draf -en galoprennen worden georganiseerd.

Overzicht Kalender Drafsport België 2022-2023

Limburg

De Jekerhippodroom in Tongeren is de thuisbasis voor de Limburgse drafsportliefhebber. De piste in de oudste stad van België heeft een lengte van precies 1000 meter. Momenteel vinden de drafkoersen plaats van april tot en met november.

EK poule 2024

Uw Sportevenement hier?

© Renzo Vanhoorelbeke