Drafsport

Home Bookshop Loopschoenen Kopen Info & Pagina's SportTips @
Home - Paardesport - Drafsport
Wat is drafsport?

Drafsport is een vorm van paardensport, waarbij wedstrijden worden gelopen met paarden die voor een sulky, zijn gespannen. Op dit licht karretje die tussen de 15 en 30 kilogram wegen, zit een rijder, ook wel pikeur of in de volksmond driver, die het paard met bestuurt. De driver probeert het paard in zuivere, regelmatige draf te leiden. Hierbij verplaatst de draver de benen diagonaal, dat wil zeggen rechtsvoor/linksachter en vervolgens linksvoor/rechtsachter. Indien het paard een laterale verplaatsing, dus rechtsvoor/rechtsachter en linksvoor/linksachter maakt en dus in galop loopt of alsmede onzuivere draf, waarbij een niet gelijktijdige diagonale verplaatsing plaatsvindt dan zal dit paard bij wedstrijden worden uitgesloten of gediskwalificeerd.
Er zijn ook drafkoersen waarbij het paard wel bereden wordt. Dit onderdeel van de drafsport wordt bij de liefhebber ook wel monté genoemd.
Naast een koerssulky behoren onder meer harnas of borsttuig, om de sulky te connecteren, teugels, beenbeschermers, gebit tot de uitrusting.

Federaties
Hippodromes
België
Nederland

Frankrijk
Waarom zijn likstenen voor paarden gezond?
Doordat paarden onvoldoende mineralen en zout uit kracht en ruwvoer krijgen moeten de paardenverzorgers dit tekort gaan aanvullen. De meeste paardenliefhebbers hebben dan ook naast ruwvoer, strooi en hooi, likstenen op stal liggen.
Een liksteen is voor de meeste paarden een gezonde lekkere traktatie die het paard voorziet in zijn behoefte aan Lees MeerWK 2022 Qatar

Uw Sportevenement hier?© Renzo Vanhoorelbeke