Kan je sporten met voetartrose of schouderartrose?

Home Loopschoenen Kopen Per Regio Marathons Veldlopen Atletiek Nederland Uitslagen Looptips Links Loopwedstrijd Toevoegen Nieuwsbrief
Home - Webshop - Sporttips - Kan je sporten met voetartrose of schouderartrose?
Kan je sporten met voetartrose of schouderartrose?
Wat is artrose?

Artrose is het geleidelijk verdwijnen van het kraakbeen in de gewrichten van je lichaam & wordt door vele mensen ook wel gewrichtsslijtage genoemd. De meest pijnlijke vorm van artrose is als het kraakbeen in het eindstadium helemaal is verdwenen. Het kraakbeen zorgt voor een schokabsorberend vermogen van het gewricht & is héél belangrijk bij het uitoefenen van sporten zoals fietsen, lopen, voetballen, basketbal & volleybal.

Artrose zorgt er voor dat je deze & nog andere sporten héél waarschijnlijk niet meer in competitieverband zal kunnen beoefenen. Maar als je voor het ontstaan van de artrose intensief aan sport deed zal je wel nog je favoriete sport kunnen beoefenen. Dit zal ook aangeraden worden door de dokters. Deze zullen je adviseren om dit te doen op een lagere intensiteit & kortere duur om zo het aftakelingsproces gevoelig te vertragen. Ga je over de pijngrens zal je lichaam uiteraard protesteren & zal je meer pijn ervaren. Dit komt omdat je botten over elkaar schuren & zo pijn veroorzaken. Wel wordt er sterk aangeraden om te blijven sporten om zo het aftakelingsproces gevoelig te vertragen. Belangrijk is dat je bepaalde sporten gaat combineren. Zo kan je bijvoorbeeld zwemmen afwisselen met lopen & fietsen. Belangrijk is dat je niet één en dezelfde sport meerdere dagen na elkaar gaat beoefenen.


Tot 30% korting Sport BH     Tot 45% korting op Loopschoenen     Tot 25% korting Björn Borg Sportkleding

Artrose voet

In de ergste vorm kan voetartrose in alle 33 gewrichtjes van de voet ontstaan. In de beginfase merk je op dat de voet wat stijver wordt ’s ochtends bij het opstaan. Door te bewegen neemt de pijn doorheen de dag geleidelijk wat af. In een meer gevorderde fase heb je doorlopend pijn zowel in beweging als in rust. Weliswaar is artrose niet te genezen er zijn echter wel enkele behandelingen die het slijtageproces zal vertragen.

Door te vermageren kan je ervoor zorgen dat de gewrichten minder zware schokken moet opvangen wat resulteert in een verlichting van de pijn. Een ander zeer effectieve behandeling is het dragen van marathon hardloopschoenen zoals de populaire Nike Air, Kybun of Adidas. Dit zijn schoenen met een uitstekend zool & voetbed. Deze twee eigenschappen zorgen ervoor dat de schoenen een doeltreffende schokdemping geeft.

Foto Voet


Symptomen artrose schouder

Ook in de schouders werkt kraakbeen als een soort van schokdemper en hebben als belangrijke functie dat de gewrichtsvlakken soepel over elkaar kunnen blijven glijden.
Net zoals bij voetartrose gaat de eerste fase gepaard met enkel ochtendstijfheid vooral de eerste minuten na het opstaan. In een verder gevorderd stadium, als bijna de volledige kraakbeenlaag tussen de schoudergewrichten is verdwenen, kan dit als zeer pijnlijk worden ervaren. Dit komt omdat de botten bij iedere beweging en vooral bij het springen tegen elkaar botsen. Sporten zoals volleybal, voetbal, basketbal & turnen zal je dan wellicht niet meer kunnen beoefenen.

EK poule 2024

Uw Sportevenement hier?

© Renzo Vanhoorelbeke