Tips bij het kopen van de juiste fietsshirt en fietsbroek

Home Prijzen vergelijken Sportmerken SportTips @
Home - Wielrennen - Tips Fietsshirt & Fietsbroek
Tips bij het kopen van de juiste fietsshirt en fietsbroek

Fietsen met de stads -of racefiets is net zoals bij hardlopen, voetballen of tennissen een echte sport. Door de inspanning en de verhoogde hartslag ga je , zeker op zonnige en warme dagen, transpireren. Om comfortabel op de fiets te zitten en je huid bij het zweten voldoende te kunnen ventileren, is er speciaal voor het wielrennen een fietsshirt en fietsbroek ontworpen.

Wat is een goed fietsshirt?

Een kwalitatief goed fietsshirt heeft een nauw aansluitende pasvorm waardoor de wielershirt ook een beetje aerodynamische eigenschappen bevat. De shirt mag dus zeker niet los over je lichaam wapperen. Verder moet er een duurzame rits in zitten die soepel loopt zodat je het fietsshirt met korte of lange mouwen probleemloos kan aantrekken. De meeste fietsshirts beschikken over drie aparte achterzakken waar je allerlei spullen zoals je huissleutel, binnenband, bandenlichters, fietspomp, smartphone, mueslireep of andere sportvoeding kan in opbergen.
Een wielershirt moet ook zeker anti slip siliconen hebben die er voor zorgt dat je shirt niet omhoog kruipt als je bijvoorbeeld staat op de pedalen tijdens het beklimmen van een heuvel of tijdens het spurten. De Non-slip siliconen zitten aan de onderkant van het wielershirt.

Een blik op de anti slip siliconen van een fietsshirt


Ook kan je ervoor opteren om bij regenachtige periodes een wind -en waterdicht fietsshirt te kopen. Dit type fietsshirt kan een grote hoeveelheid regen aan vooraleer je het gevoel krijgt dat je lichaam nat wordt. Voor de fervente wielertoeristen of wielrenners die outdoor willen trainen op de weg tijdens duisternis en donker is het aan te raden een fietsshirt aan te doen met reflecterende elementen. Tijdens het fietsen op zonnige lente -en zomerdagen is het ook aan te raden om een UV beschermend fietsshirt aan te trekken zodat je een verbrande huid kan voorkomen.

Continental Banden!    Tot 50% korting op Schwalbe Buitenbanden
Welke eigenschappen moet een goede fietsbroek bezitten?

Bij het aanschaffen van een fietsbroek heb je de keuze tussen een fietsbroek met bretels en zonder bretels. De bibshort is een andere naamgeving voor een fietsbroek met bretels. Het grote voordeel van dit type broek is dat deze minder vlug afzakt en voorkomt dat de zeem verschuift. Daardoor zal de huid na een tijdje fietsen niet gaan irriteren. Je kan korte, lange en 3/4 broeken kopen die je kan dragen naargelang de weersomstandigheden.

Voor mannen is een fietsbroek met bretels aan te raden omdat het zeem dan op de juiste plaats blijft zitten. De keuze van het zeem is persoonlijk. Sommige fietsers opteren voor een dikkere zeem terwijl anderen dan meer voeling met het zadel willen hebben en dus een koersbroek met een dunnere zeem kopen. Het belangrijkste is dat het zeem naadloos is en geen stiksels bevat. Zo voorkom je vervelende irritatie. Bij een fietsbroek voor dames is het zeem korter en smaller. De bretels zijn anders ontworpen om zo rekening te houden met de borsten.

Een blik op een groep fietsers met een wieleroutfit


Uiteraard is de pasvorm ook een belangrijke eigenschap voor het kiezen van een goede fietsbroek. De broek moet overal strak maar aangenaam aansluiten zodat het zeem altijd op de juiste plaats blijft tijdens het fietsen. Dit kan je bekomen door een korte fietsbroek aan te schaffen met anti slip siliconenen aan de onderkant van de broekpijp. Daardoor bezitten deze nauwaansluitende broeken aerodynamisch eigenschappen. De bretels mogen zeker een beetje te strak zitten als je rechtop staat. Als je in de fietshouding zit moeten ze comfortabel aaneensluiten.

Bij het kiezen van de juiste fietskledij hebben de meeste webshops een maattabel op hun site staan die je kan gebruiken om de juiste maat uit te zoeken. Zo heb je op internet steeds het meest uitgebreide assortiment.

EK poule 2024

Uw Sportevenement hier?

© Renzo Vanhoorelbeke