Wielerboeken

Home Webshop Info & Dochterpagina's SportTips @
Informatie en overzicht Nederlandstalige boeken over wielrennen
Home - Wielrennen - Wielerboeken
Wielerboeken

Ieder jaar komen er veel wielerboeken op de markt die gaan over wielrennen. Niet zo verwonderlijk want er is geen enkele andere sport die meer heroïsche verhalen genereerd dan wielrennen. Verbazingwekkend is het dan ook niet dat er héél veel boeken geschreven zijn. Boeken over biografie van een wielrenner, verhalen over belangrijke wielerwedstrijden, verhalen van wielerjournalisten en wielerkenners. Hieronder vind een overzicht van de vele boeken.

Een dag uit het leven van Thomas De Gendt

Zijn overwinning na een monsterontsnapping van 200 kilometer in de Tourrit naar Saint-Etienne in 2019 was dé dag uit het leven van Thomas De Gendt.
Thomas De Gendt is een kleurrijk figuur die niet alleen uitblink in zijn sport maar door zijn aanvalslust ook het publiek weet te bekoren voor, tijdens en na de wedstrijden. De renner van Lotto Soudal, prof sinds 2009, behaalde sinds 2011 reeds overwinningen op het allerhoogste niveau. In die tijd maakte hij naam op social media met zijn droge humor, maar boekte hij vooral verschillende indrukwekkende overwinningen, die de fanatieke wielerliefhebbers lang zullen bijblijven. Hij won onder andere op legendarische cols, zoals de Stelvio in de Giro van 2012 en de Mont Ventoux in de Tour de France 2016. In de Tour de France zette hij na een lange aanval het ganse peloton, inclusief de beste renners ter wereld, te kijk om in aankomstplaats Saint-Etienne als eerste over de streep te komen. Een zege om nooit te vergeten. Het verhaal achter een ongekende en onwaarschijnlijke solo!

Sinds Kasper Hermans als klein jongetje Servais Knaven over de steentjes naar de winst in Parijs-Roubaix zag dokkeren, is hij verknocht aan de wielersport. Het voorbije decennium vergaapte hij zich veelvuldig aan de kunsten van Thomas De Gendt. In dit boek schetst Kasper met behulp van diverse bekenden een portret van de Vlaamse coureur.

Een ander boek over Thomas De Gendt is Solo , tussen hijgen en zucht geschreven door Jonas Heyerick.

Een dag uit het leven van Remco Evenepoel

De reeks ‘Een dag uit het leven van’ gaat meestal over een hoogtepunt in iemands carrière. Een valpartij die de hoofdfiguur de rest van het wielerseizoen kost, lijkt dan een ietwat vreemde keuze. Maar de crash in de ravijn van Remco Evenepoel kende gelukkig een positieve afloop. Remco is er goed van afgekomen, een vereiste voor dit boek, en een ferme tegenslag als die val in de Ronde van Lombardije zal de jonge en mentaal ijzersterke Evenepoel in de toekomst alleen maar ten goede komen. Meer dan ooit is hij gebrand om zich vanaf 2021 te bewijzen, naar het voorbeeld van dat ander supertalent Tadej Pogačar. De Sloveen wordt de komende jaren een geduchte concurrent van de Prins van Schepdaal. Elke vergelijking met ene Eddy Merckx is uit den boze, maar weet goed dat Merckx in het begin van zijn met prijzen overbeladen carrière ook twee zware ontgoochelingen kende: de verbanning uit de Giro d’Italia na een positieve dopingtest en een zware val op een piste in het Franse Blois, respectievelijk net voor en net na zijn eerste Tourzege van 1969. Remco zal sterker terugkomen dan ooit, daar twijfelt niemand aan. Alleen daarom al zal die val in Lombardije voor altijd een opmerkelijk moment blijven in zijn wielercarrière. Yves Brokken is het brein achter het online mediaplatform WielerVerhaal.
Eerder schreef hij al het herdenkingsboek Ik had een droom over Bjorg Lambrecht.

Altijd Koers
Wielerverhalen uit het Coronajaar

Koers, koers, koers, alsof corona nooit heeft bestaan
2020 zou een jaar worden om nooit te vergeten. De wielerfans keken reikhalzend uit naar de voorjaarsklassiekers en hét duel van het nieuwe jaar. Zou Jumbo-Visma er in slagen het dominante Ineos in de grote ronden te verslaan? En kon een Nederlander de tour winnen? Het leek zo mooi, maar alles liep anders.

Vanaf maart werden wedstrijden geannuleerd. Een deel van het wielerpeloton kwam in maart vast te zitten in hotelkamers in de Verenigde Arabische Emiraten. Andere wielrenners zaten thuis en moesten zich met soloritten voorbereiden op een ongewisse toekomst en voor sommigen was de tacx op zolder door de strenge lockdown in hun land de enige uitkomst.

Met een vertraging van een kleine 6 maanden begon het seizoen aan het einde van de zomer opnieuw: in honderd dagen werd een duivels programma van drie grote rondes, klassiekers, monumenten en kampioenschappen afgewerkt.

Journalist en voormalige amateurwielrenner Thijs Zonneveld kon zijn geluk niet op en volgde gewapend met microfoon en aantekenblok, maar soms ook met joggingbroek en een extra scherm de koers op de voet. De prestaties van onder anderen hoofdrolspelers Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Wilco Kelderman, Alejandro Valverde, Primoz Roglic, Tadej Pogačar en Anna van der Breggen staan opgetekend in verhalen vol bewondering, verbazing, ontzag, maar ook kritiek, humor en een onaantastbare liefde voor de wielersport. Het werd een onwaarschijnlijk wielerjaar.

Surplace
José De Cauwer en Gio Lippens over het Coronajaar

Het was meer dan een 100 jaar lang nauwelijks voorstelbaar, een voorjaar zonder koers. Zonder gedokker over kasseien, zonder heuvelklassiekers, massasprints, bergetappes en etappewedstrijden. Totdat een virus onze samenleving ging beheersen, en de sport verviel tot een bijzaak in het leven.

Dit boek is het relaas van Vlaamse wielerverslaggever José De Cauwer en zijn Nederlandse collega Gio Lippens die aanvankelijk een wielerseizoen in duigen zien vallen. Ze tonen zich bezorgd over de impact van het virus, niet alleen op de maatschappij, maar ook op de toekomst van de wielersport. Ze verbazen zich daarna over de veerkracht van organisatoren, teams en coureurs. Over een sport die zich aan de crisis ontworstelt en creatief omgaat met de beperkingen in coronatijd.

Vele bekende kopstukken uit de Lage Landen komen aan het woord. Grote namen als Patrick Lefevere, Wouter Vandenhaute, Wout van Aert, Anna van der Breggen en Tom Dumoulin. Ze kijken naar de toekomst, naar hoe de sport verdergaat na het vreemdste jaar in de wielergeschiedenis, wat er moet gebeuren met de macht van de grote organisatoren, de veiligheid in en rond de koers en de wijze waarop de sport zich via de televisie verkoopt. Maar ze kijken ook terug op een seizoen dat héél lang stilstond, als in een oneindig lijkende surplace, en daarna alsnog een spetterende finale kreeg met honderd dagen koers.

Het WK Wielrennen
100 sterke verhalen over de regenboogtrui

Van 18 tot en met 26 september 2021 vindt in de Vlaamse steden Bruggen, Knokke-Heist, Antwerpen en Leuven het wereldkampioenschap wielrennen plaats. Daarmee komt het WK een eeuw na de eerste officiële editie terug naar zijn bakermat, terug naar huis in België.

De ideale gelegenheid om een mooi overzichtsboek te wijden aan de Belgen en Nederlanders die doorheen de rijke wielergeschiedenis om de regenboogtrui streden.

Met dit onmisbare jubileumboek kom je alles te weten over de mannelijke en vrouwelijke, jonge en oude, gelukkige en minder gelukkige wielrenners die ooit de nationale kleuren verdedigden!

Het boek is geschreven door de Westvlaamse auteur Patrick Cornillie die eerder al onder meer Koersen in de Groote Oorlog en Cercle Brugge schreef.

De muur 71
De sprinters die zij waren

Dit boek gaat over verschillende kleine wielerverhalen die gebundeld werden tot 1 boek.
De sprinters die zij waren over Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen en de spectaculaire valpartij in Polen door Nando Boers Julian Alaphilippe, gul en ontspannen , zenuwachtig en geniepig door Frank Heinen
De sportieve ambitie van Israel Start-Up Nation door Eelco Hintermann
De herontdekking van Oscar Sevilla door Bert Wagendorp
Het wonderjaar van Wout van Aert door Willie Verhegghe
Hoe Marianne Vos het spook verdreef en Olympische Kampioen werd door Wiep Idengza
De dood van Kelly Catlin door Erik Brouwer
De ene editie van profronde van Schiermonnikoog door Jurre van den Berg
Het onzekere lot van de Ronde van Lexmond door Joost-Jan Kool
Over Nederlands baanwielrenner Harrie Lavreysen door Nando Boers

Andere Wielerboeken
© Renzo Vanhoorelbeke