Sportvoeding

Home Loopschoenen Kopen Per Regio Marathons Veldlopen Atletiek Nederland Uitslagen Looptips Links Loopwedstrijd Toevoegen Nieuwsbrief
Home - Webshop - Sporttips - Sportvoeding

De verschillende soorten Sportvoeding, Informatie & Producten

1 Wat is een energiereep & hoeveel koolhydraten moet een goeie reep bevatten?

Een Energiereep of Energy Bar is een reep die speciaal is samengesteld om de sporter vlak voor of tijdens de training of wedstrijd van extra energie te voorzien. Door zijn compacte vorm zijn de Energy Bars makkelijk mee te nemen zodat je deze zelfs tijdens de fysieke inspanning kunt eten.
Kies bij voorkeur een reep die minstens 50% koolhydraten bevat & minder dan 4% vet & 5% vezels. Energierepen die minder dan 8% vet en vezels bevatten zijn best ook wel goed maar vermijd repen met meer dan 15% vet omdat ze niet functioneel zijn voor het sporten.

1.1 Waarom voor een training of wedstrijd een energiereep eten?

Het is aan te raden om 2 uur voor de training of wedstrijd een reep te eten met een hoog koolhydraatgehalte. Op deze manier wordt de glycogeenreserve in je lichaam goed aangevuld, welke nodig is voor een juiste balans in suikers, en hiermee worden uw spieren goed voorbereid op uw sportinspanning. Het voordeel van het nemen van kwalitatief goeie energiereep in tegenstelling tot een normale reep is dat hij een laag vetgehalte bezit.

1.1.1 Voorbeelden
1.2 Waarom & Wanneer tijdens een training of wedstrijd een energiereep eten?

Na 1 tot 1,5 uren intensief sporten is je glycogeenvoorraad in je lichaam grotendeel verbruikt en zal je sportieve prestatie gevoelig achteruit gaan. Je kan dit oplossen door een koolhydraatrijke energiereep te eten. Zo voorkom je een honger gevoel & dat je de man met de hamer tegen komt. Hierbij is het belangrijk om niet meer dan 60 gram koolhydraten per uur in te nemen. Indien je er boven gaat dreig je op de pot te belanden & mag je een kruis maken over een sterke sportieve prestatie.

1.2.1 Voorbeelden
1.3 Waarom een reep eten na de inspanning?

Na afloop van een wedstrijd of lange intensieve training kan je recovery proteïnereep eten die rijk is aan eiwitten en koolhydraten om het herstel te versnellen. Hiermee vult u uw eiwitvoorraad en energievoorraad aan wat ook positieve invloed heeft op de koolhydraatopname & dus ook herstel van het lichaam.

1.3.1 Voorbeelden herstel repen
1.4 Kies de juiste smaak & test vooraf!

Indien je nog nooit dergelijke energierepen hebt gegeten moet je deze ongetwijfeld eerst uit testen op training vooraleer je er mee aan de slag kan op een wedstrijd. Kies bij voorkeur 3 tot 5 verschillende soorten & smaken om uit te proberen op training. Zo kom je te weten welke energiereep je graag eet & je maag aankan. Combineer tijdens deze testperiode niet met andere sportdranken maar drink er enkel water bij zodat je goed kan inschatten of de reep je bevalt of niet. Beschrijf achteraf nauwkeurig je gevoel & smaak , geef desnoods punten aan iedere soort om achteraf de juiste keuze te kunnen maken.

Een ideaal pakket om de verschillende smaken uit te proberen is Eurosport Multipack met 4 smaken: Banaan, Appel-Kaneel , Appel & Kers of via de online webshop Duursport.nl waar je heel veel keuze hebt.

1.4.1 Voorbeelden Proefpakketten
2 Welke belangrijke functie voor je lichaam vervullen sportdranken?

Door de fysieke inspanningen die bij het sporten gepaard gaan zoals hardlopen, fietsen, langlaufen, schaatsen, skeeleren of zwemmen begint je lichaam te zweten en verlies je dus vocht. De sportdranken zorgen er voor dat je lichaam het vocht vasthouden door de aanwezigheid van koolhydraten, bepaalde soorten vitamines en zouten. Bij lange en/of intensieve inspanningen zijn sportdranken beter dan water zodat je lichaam niet uitdroogt en je optimaal kan blijven presteren tijdens het trainen of een wedstrijd. Een sportdrank zijn zogenaamde elektrolyten en koolhydraten of een mengeling van water, suikers en zouten.

De koolhydraten die we onder vaste (voedsel) of vloeibare vorm (drank) innemen worden in je spieren en lever in de vorm van glycogeen opgeslagen. De glycogeenvoorraad wordt aangesproken wanneer je lichaam daar behoefte aan heeft. Daarom is het ook belangrijk om in de voorafgaande dagen voor een lange wedstrijd of fysieke inspanning zoals een marathon, lange en/of zware fietstocht of halve en volledige triathlon voldoende koolhydraten te eten.

De elektrolyten in sportdranken zorgen ervoor dat je lichaam het vocht sneller opneemt. De elektrolyten zijn ook belangrijk voor het regelen van zuurtegraad in je bloed en voorkomen vervelende spierkrampen. De belangrijkste elektrolyten waaronder mineralen behoren zijn magnesium, natrium, bicarbonaat, calcium, chloor, fosfaat en kalium.

2.1 Welke soorten Sportdranken bestaan er?
2.2 Hypertone Sportdranken, Energiedranken of Hersteldranken

Ongetwijfeld de meeste bekende soort bij het brede publiek zijn de energiedranken. Deze bevatten door de hoge concentratie van opgeloste deeltjes of osmolariteit meer dan 8 gram koolhydraten per 100ml.
Een hypertone sportdrank blijft langer in de maag en zal door het lichaam minder snel opgenmenen worden in vergelijking met Isotone & Hypotone dranken zoals bijvoorbeeld water.
Door deze langzame opname is het enkel aan te raden om deze in te nemen na de training of wedstrijd & kan geen enkel geval ingenomen worden tijdens het sporten om vochtverlies tegen te gaan.

2.2.1 Voorbeelden Producten
2.3 Isotone Sportdranken of Dorstlessers

Deze soort van sportdranken bevatten door de gelijke concentratie van opgeloste deeltjes of osmolariteit tussen de 4 gram en 8 gram koolhydraten per 100ml.
Doordat ze naast vocht ook in mindere mate energie leveren zijn ze de ideale type sportdrank om het vochtverlies bij langdurige intensieve inspanningen te voorkomen. Daarnaast neemt een isotone drank de stoffen in het lichaam vlot en makkelijk op. Zo verkom je dehydratatie en zorg je er voor dat je lichaam dezelfde fysieke sportinspanning kan blijven leveren door de snelle koolhydraten. Deze type van sportdranken kan je zowel voor , tijdens als na de training of wedstrijd gebruiken.

2.3.1 Voorbeelden Producten
2.4 Hypotone Dranken

Deze soort van sportdranken bevatten door de lagere concentratie van opgeloste deeltjes of osmolariteit minder dan 4 gram koolhydraten per 100ml.
Doordat ze niet of nauwelijks koolhydraten bevatten leveren ze geen energie maar wel vocht. De Hypotone drank wordt vlug en makkelijk door het lichaam opgenomen maar door het ontbreken van koolhydraten kan het bij lange inspanningen enkel gebruik worden in combinatie met een Isotone sportdrank. De bekendste voorbeelden van Hypotone dranken zijn water, water met een smaak of sportwater.

2.4.1 Voorbeelden Producten
3 Welke soorten Sportgels bestaan er?
3.1 Hypotone of Concentraat Gel

Deze traditionele energiegel heeft door de grote hoeveelheid koolhydraten een dikke stroperige structuur en wordt bij de gebruiker ervaren als zoet & plakkerig. Het is dan ook aanbevolen om direct na de inname enkele grote slokken water in te nemen anders kan je mond onaangenaam plakkerig aanvoelen. Daarnaast zou maagdarmproblemen kunnen krijgen. Het is dan ook aan te raden deze type gel niet veel in een wedstrijd te gebruiken maar wel in combinatie met een vaste voedingsbron zoals sportrepen, om in het laatste deel van een wedstrijd over te schakelen naar deze type van Sportgels.

3.1.1 Voorbeelden Producten
3.2 Isotone of Drink Gel

Momenteel zijn de drinkgels de populairste type van sportdrank bij duursporters. Het grote voordeel van deze gel is dat je na het innemen geen extra water hoeft te drinken, vooral bij het hardlopen is dit een extra voordeel. Zo heb je bij het lopen van een halve maraton of marathon niet altijd de mogelijkheid om water te drinken na het innemen van de isotone gel. Isotone gels zijn ook vloeibaarder en minder zoet in vergelijking met de Hypotone gel maar daardoor wel makkelijker om op te drinken. Deze gels worden relatief snel opgenomen door het lichaam maar bevatten minder hoeveelheid aan koolhydraten.
Ze zijn ook makkelijker in te nemen en dorstlessend in vergelijking met een banaan of ander koolhydraatrijk vast voedsel zoals sportrepen.

3.2.1 Voorbeelden Producten
3.3 Cafeine Gel

Cafeine gels hebben als voordelen dat ze de concentratie & vetverbranding bevorderen maar als nadeel dat ze vocht aan je lichaam onttrekt. Ze zijn daarom ook het interessants om in te nemen op het einde van de wedstrijd zodat je nog een ultieme versnelling of sprint kan plaatsen. Over het algemeen hebben ze minder koolhydraten dan de hierbovenbeschreven drinkgels.

3.3.1 Voorbeelden Producten
3.4 Kies de juiste smaak & test vooraf!

Indien je nog nooit dergelijke sportgels hebt gedronken moet je deze ongetwijfeld eerst uit testen op training vooraleer je er mee aan de slag kan op een wedstrijd. Kies bij voorkeur 3 tot 5 verschillende soorten & smaken om uit te proberen op training. Zo kom je te weten welke sportdrank je graag drinkt & je maag aankan. Combineer tijdens deze testperiode niet met andere sportdranken maar drink er enkel water bij zodat je goed kan inschatten of de drank je bevalt of niet. Beschrijf achteraf nauwkeurig je gevoel & smaak , geef desnoods punten aan iedere soort om achteraf de juiste keuze te kunnen maken. Dit kan je doen in een Word -of Exceldocument waar reeds je andere trainingen in vermeld staan of in een schriftje.

4 Waar online kan je sportvoeding kopen?
Body and Fit

Al sinds 1995 is Bodyenfitshop werkzaam op het gebied van sportvoeding, sportdranken, voedingssupplementen en dieetproducten. Gedurende deze periode heeft Bodyenfitshop niet alleen een schat aan ervaring opgebouwd, maar ook één van de grootste assortimenten, met alleen kwalitatieve producten waar Body and Fit shop tenvolle achter staat. Binnen de categorie Shopping behaalde in 2014 Body and Fit met hun online webwinkel de prijs van Website van het jaar ingesteld door Emerce en MetrixLab.
Je vindt er allerhande sportvoeding van de populaire merken zoals Isostar, Powerbar en Energy Cake. De voedingsrepen ontdek je onder de categorie Sportvoeding => Uithoudingsvermogen. Daaronder kies je Energierepen. Daarnaast vind je op hun blog veel interessante artikelen over gezond blijven en hoe je op de juiste manier je spieren kan opbouwen. De online webwinkel is dan ook populair bij kracht -en duursporters maar ook voor mensen die op een gezonde manier gewicht willen verliezen.

Gratis geschenk vanaf 40 euro, Gratis verzending vanaf 35 euro, regelmatig zijn er kortingscodes op de site, voor 22h besteld de dag erna geleverd

Energie en duursport


Duursport

Duursport is een Nederlandse webwinkel gespecialiseerd in het verkopen en advies geven van Sportvoeding en Sportdranken. Je vindt er producten van meer dan 40 merken waaronder het populaire Powerbar, Isostar, SIS, High 5, Etixx, Maxim, Eurosport, . . . In de online webshop ontdek je de energiebars die onderverdeeld zijn in drie soorten namelijk repen met Coating, zonder Coating en Granen. Daarnaast is er een uitgebreid assortiment aan Isotone en Hypotone sportdranken in poedervorm of bruistabletten. De sportgels zijn onderverdeeld in Concentraat met dus veel koolhydraten en Drink Gels waarbij je na inname geen water hoeft te drinken. In de afdeling recovery kan je herstel bevorderende Recovery Bar en Drinks , Eiwitrepen en -shakes aanschaffen. Daarnaast kan je ook diverse voedingssupplementen kopen waaronder vitaminen, magnesium, mineralen, creatine & cafeine. Daarnaast vind je veel nuttig voedingsadvies onder de rubriek Info pagina Advies waar je kan filteren op categorie.
De online webshop is ideaal als je eens de verschillende soorten smaken en merken van sportvoeding en sportdranken wil uittesten. De online shop is dan ook populair bij wielrenners, duatleten, triatleten, lange afstandslopers, zwemmers, skeeleraars en schaatsers.

Voor 17h besteld op een werkdag is het meestal de volgende dag al geleverd. Je krijg bij elke bestelling afhankelijk van het bedrag één of meerdere gratis geschenk(en) van het huismerk Amacx en de levering is gratis vanaf 50 euro

Ontdek het ruime assortiment op Duursport

Duursport Sportvoeding
Decathlon

Bij vele mensen in België is de Franse sportwinkelketen Decathlon de eerste sportwinkel waaraan ze denken als ze sportartikelen willen kopen voor hun favoriete hobby. Met ruim 2500 werknemers en 26 fysieke winkels in België is dit uiteraard niet zo verwonderlijk.
In de webshop van Decathlon heb je de keuze uit meer dan 100 verschillende sportrepen. Naast de populaire merken zoals Powerbar Isostar en Wcup kan je ook hun eigen goedkopere huismerk Aptonia aanschaffen. De meeste repen kan je afzonderlijk kopen of in een doos van 3, 6 of 12 Bars.
Nadat je in de zoekbalk het trefwoord Sportvoeding hebt ingetikt, ga je naar de categorie Repen en daarna kan je filteren op onder meer type of smaak. De smaken die ze aanbieden zijn onder ander banaan, chocolade, amandel, pinda en rode vruchten.

Verzendkosten zijn afhankelijk van gewicht vanaf 2,99 euro / de leveringskosten bedragen amper 3 euro tot 30 kilogram.

Meer informatie
© Renzo Vanhoorelbeke