Sportvoeding

Home Virtueel Marathons Kaart Antwerpen Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams Brabant West-Vlaanderen Veldlopen Atletiek Nederland Brussel&Wallonië Buitenland Uitslagen Labels A-Z Tips Links Adverteren Loopwedstrijd Toevoegen
De verschillende soorten Sportvoeding, Informatie & Producten
Wat is een energiereep & hoeveel koolhydraten moet een goeie reep bevatten?

Een Energiereep of Energy Bar is een reep die speciaal is samengesteld om de sporter vlak voor of tijdens de training of wedstrijd van extra energie te voorzien. Door zijn compacte vorm zijn de Energy Bars makkelijk mee te nemen zodat je deze zelfs tijdens de fysieke inspanning kunt eten.
Kies een reep die minstens 50% koolhydraten bevat & minder dan 3% vet & 5% vezels . Energierepen met meer dan 15% vet worden sterk afgeraden omdat ze niet functioneel zijn voor het sporten.

Waarom voor een training of wedstrijd een energiereep eten?

Het is aan te raden om 2 uur voor de training of wedstrijd een reep te eten met een hoog koolhydraatgehalte. Op deze manier wordt de glycogeenreserve in je lichaam goed aangevuld, welke nodig is voor een juiste balans in suikers, en hiermee worden uw spieren goed voorbereid op uw sportinspanning. Het voordeel van het nemen van kwalitatief goeie energiereep in tegenstelling tot een normale reep is dat hij een laag vetgehalte bezit.

Voorbeelden

Maxim – Energy Bar 55 gr

PowerBar – Ride Energy Bar 55 gr

Eurosport Energiereep Appel

Eurosport Energiereep Kers

Eurosport Multipack 4 X 2 Repen

Named Sport Energiebar Aardbei

Eurosport Oat Energybar

Svensson Oat Sport Bar Caramel

Svensson Energiereep Blauwe Bes

Svensson Maelbar Vegan
Top 6 soorten Sportdranken & 25 producten    Top 5 Sportdranken    Asics Loopschoenen    Nike Loopschoenen

Lees 1ste Maand Gratis Running.be & Runner's World

Uw Banner Hier?
Waarom & Wanneer tijdens een training of wedstrijd een energiereep eten?

Na 1 tot 1,5 uren intensief sporten is je glycogeenvoorraad in je lichaam grotendeel verbruikt en zal je sportieve prestatie gevoelig achteruit gaan. Je kan dit oplossen door een koolhydraatrijke energiereep te eten. Zo voorkom je een honger gevoel & dat je de man met de hamer tegen komt. Hierbij is het belangrijk om niet meer dan 60 gram koolhydraten per uur in te nemen. Indien je er boven gaat dreig je op de pot te belanden & mag je een kruis maken over een sterke sportieve prestatie.

Voorbeelden

Etixx – Energy Sport Bar

3Action – Energy Bar 45 gr

Eurosport Energiereep Appel

Eurosport Energiereep Kers

Named Sport Energiebar Aardbei

Eurosport Oat Energybar

Svensson Oat Sport Bar Caramel

Svensonn Energiereep Blauwe Bes

Svensson Paleo Energiereep Amandel & Kokos

Waarom een reep eten na de inspanning?

Na afloop van een wedstrijd of lange intensieve training kan je recovery- proteïnereep eten die rijk is aan eiwitten en koolhydraten om het herstel te versnellen. Hiermee vult u uw eiwitvoorraad en energievoorraad aan wat ook positieve invloed heeft op de koolhydraatopname & dus ook herstel van het lichaam.

Voorbeelden

Clif Bar – Builders Protein Bar 68 gr

High 5 – Recovery Bar 50 gr

Svensson Eiwitreep Rode Vruchten met Witte Chocolade

Svensson Eiwitbrood met Zaden

Named Sport Proteinbar Bessen

Named sport Vegan Bar

Kies de juiste smaak & test vooraf!

Indien je nog nooit dergelijke energierepen hebt gegeten moet je deze ongetwijfeld eerst uit testen op training vooraleer je er mee aan de slag kan op een wedstrijd. Kies bij voorkeur 3 tot 5 verschillende soorten & smaken om uit te proberen op training. Zo kom je te weten welke energiereep je graag eet & je maag aankan. Combineer tijdens deze testperiode niet met andere sportdranken maar drink er enkel water bij zodat je goed kan inschatten of de reep je bevalt of niet. Beschrijf achteraf nauwkeurig je gevoel & smaak , geef desnoods punten aan iedere soort om achteraf de juiste keuze te kunnen maken.

Een ideaal pakket om de verschillende smaken uit te proberen is Eurosport Multipack met 4 smaken: Banaan, Appel-Kaneel , Appel & Kers of Svensson Proefpakket met 3 smaken: Bosbes, Appelsien en Paleo amandel/kokos of via de webshop Duursport.nl waar je heel veel keuze hebt.

Voorbeelden

Eurosport Multipack 4 X 2 Repen

Svensson Proefpakket 3 x 2 Repen

Named Sport Energiebar Aardbei

Svensson Oat Sport Bar Caramel

Svensonn Energiereep Blauwe Bes

© Renzo Vanhoorelbeke